Mere diskret øl-salg tak

Ølræset kort før butikkernes lukketid bliver taget op i Inatsisartuts forårssamling. Det er IA's Juliane Henningsen, der vil have øl-debat i tinget.
Skrevet af Noah Mølgaard
14. januar 2011 07:20

Svenskerne har systembolaget, mens amerikanerne har liqoure stores, islændingene vínbúð og færøerne Rúsdrekkasøla Landsins (rúsen i folkemunde). Det er de forskellige systemer vores naboer har indført for at gøre spiritussalget mere diskret.

Spiritus salget skal også være mere diskret i Grønland, mener IA's politiske ordfører Juliane Henningsen.

Hun vil ræset omkring øl- og spiritussalget inden lukketid til livs. Især børn bør nemlig ikke udsættes for synet af de voksnes "iver og nervøsitet lige før lukketid", mener hun.

- Vi overvejer en eventuel ændring af reglerne for salg af alkohol, og disse overvejelser bestyrkes af den umiddelbare synlighed af alkohol, udtaler Juliane Henningsen til Sermitsiaq.

På Inatsisartuts forårssamling der begynder 1. marts vil hun tage sagen op i en forespørgselsdebat og derefter komme med konkrete forslag til, hvordan spiritussalget bliver mindre synlig i fremtiden.

- Vi har ikke på forhånd lagt os fast på et forslag, men andre lande har flyttet spiritussalget fra dagligvarebutikker til specialforretninger, siger hun.

Alkoholforbruget i Grønland har dog de seneste år været faldende. I 2009 lå tallet på gns. 10,67 liter spiritus om året per person over 14 år.