Mentalundersøgelse: Drabstiltalt egnet til straf

Psykiatrisk afdeling i Danmark Risskov, vurderer ikke den drabstiltalte for sindssyg, men anbefaler alligevel, at han anbringes i Risskov, hvis han bliver kendt skyldig.
Skrevet af Jette Andersen
29. maj 2013 12:45

Retssagen mod tre unge mænd for henholdsvis drab og vold mod en 26-årig mand d. 20. juni sidste år i blok 17, fortsatte her til formiddag med de retsmedicinske lægeerklæringer for den drabstiltalte og den 19-årige tiltalte.

Konklusionen for den 20-årige drabstiltalte ifølge en analyse, er at selvom han ikke er sindsyg i sin tankegang eller adfærd, så anbefaler man en behandlingsdom på et psykiatrisk hospital i Danmark, hvis han skulle blive dømt for mordet.

Den 20-årige tiltalte blev undersøgt på Århus Universitetshospitals psykiatriske afdeling, Risskov. Herfra anbefaler en overlæge og speciallæge i psykiatri, at tiltalte kommer i behandling på Risskov, i fald han bliver dømt for mordet den 20. juni 2012.

Mentalobservationen viste ingen tegn på psykisk sygdom eller retardering. Derimod bliver den formodede drabsmand betegnet som farlig for sine omgivelser, afstumpet, racistisk, sadistisk, narcissistisk og aggressiv.

Analysen fra Risskov siger også, at den 20-årige er normalbegavet, men tydeligt skadet tidligt i livet. Desuden deler han verden op i sort/hvid og ude af stand til at håndtere gråzonerne.

Retslægerådets anbefaling for den 20-årige er også at han sendes til Danmark, for at forebygge fare.

Den 19-årige tiltalte for medvirken til vold, er også blevet observeret af samme psykiatriske hospital, Risskov, dog blev han observeret i Ilulissat.

Ifølge analysen er han mere umoden end sin alder. For eksempel kan han ikke sætte sig selv i gang og Kriminalforsorgen i Grønland har udtalt at han har brug for voksen støtte til at komme i gang. Derudover er der intet til hinder for at han ikke skulle kunne afsone en dom.

En antisocial personlighedsforstyrrelse er dog nærliggende, siger analysen.

Der har været uenigheder i mentalobservationen på den yngste af de tiltalte. Den venter man stadig på, og derfor blev den ikke fremlagt i dag.

Nu skulle sagen fra blok 17 være afsluttet, men resten af ugen vil gå til de resterede 28 forhold, der er i sagen.