Meningsmåling tager temperaturen på folks mening om corona-reglerne

75 procent af deltagerne i meningsmåling synes, at coronarestriktioner enten er passende eller kan strammes endnu mere.
I meningsmålingen fra Aperaa.gl svarer 40 procent, at restriktionerne er passende, mens cirka 35 procent mener, at de burde være mere restriktive.
Skrevet af Anders Dall
03. januar 2022 05:43

360 grønlændere er i en meningsmåling lavet af Aperaa.gl blevet spurgt ind til, hvad de synes om corona-restriktionerne her i landet. 

Svarene indikerer, at de enten er godt tilfredse med restriktionerne, som de er, eller gerne så, at der var flere restriktioner.

Fakta om meningsmålingen 

 

De 360 deltagere i meningsmålingen fra Aperaa.gl er blandt andet blevet spurgt ind til, hvad de synes om selvstyrets corona-restriktioner.

 

42,2 procent svarer, at de er passende

 

35,3 procent svarer, at de burde være mere restriktive

 

13,6 procent svarer, at de burde være mindre restriktive

 

Der er en statistisk usikkerhed i meningsmålingen på op til cirka 5 procent. 

 

Kilde: Aperaa.gl
 

I meningsmålingen svarer cirka 40 procent, at restriktionerne er passende, mens godt 35 procent mener, at de burde være mere restriktive. 13,6 procent svarer, at restriktionerne burde være mindre restriktive.

- Selv om man er meget påvirket af corona, ønsker man ikke at slække på restriktionerne. Tværtimod er der mange, der ønsker, at der skal være flere restriktioner, end der er, siger konsulent Allan Dalsgard fra Aperaa.gl med henvisning til meningsmålingen, der blev lavet den 23. december.

Coronapas og mundbind

Under corona har restriktionerne bølget frem og tilbage her i landet.

Du kan nok huske forsamlingsloftet på 20 personer, eller da flytrafikken lukkede i foråret 2020. Det skete igen for et år siden, hvor porten til Grønland smækkede i lige inden nytår, og trafikken var på pause i næsten tre uger.

På kanten til det nye år er restriktionerne sådan, at du skal vise coronapas i hele landet, når du for eksempel vil på cafe eller på restaurant.

Derudover skal du i Nuuk, Upernavik og Qasigiannguit bære mundbind i butikker og bus frem til den 6.marts. 

Færøsk bureau står bag meningsmåling

Det er færøske Spyr.fo, som står bag Aperaa.gl. Spyr.fo har siden 2015 lavet meningsmålinger, markedsundersøgelser og vælgerundersøgelser på Færøerne. 

Normalt spørger Spyr.fo 500, når de laver vælgerundersøgelser, men i den grønlandske meningsmåling deltager kun 360 respondenter. Alle er over 18 år og fra hele landet.

Ifølge Allan Dalsgard er 360 respondenter ikke voldsomt mange, men han påpeger, at der er taget højde for faktorer som køn, alder og geografi i undersøgelsen.

Der er dog ikke taget højde for faktorer som uddannelse og indkomst hos respondenterne. De to sidstnævnte er faktorer, der er med til at sikre at alle samfundsgrupper er repræsenteret i en meningsmåling.