Meget lidt rensdyrkød ender i kølediskene

Fangere kan ikke regne med at få solgt deres fangster til kædebutikkerne i landet, da loven kræver, at rensdyrkødet skal være dyrlægekontrolleret.
Skrevet af Ludvig Siegstad
31. juli 2012 14:01

Den længe ventede jagt på rensdyr og moskusokser for både erhvervsfangere og entusiastiske privatjægere indledes morgen. Fangerne kan dog ikke forvente at få solgt deres fangst direkte til butikkerne.

For ifølge Selvstyrets fødevaresikkerhedsforordning kræver lovgivningen, at kødet fra slagterier og indhandlingssteder skal være dyrlægekontrolleret inden det sendes videre til forbrugerne.

Men på brætter er der ingen krav om dyrlægekontrol af kødet. Her er det forbrugeren selv, som skal fravælge kød som ikke synes helt i orden.

Ifølge tal fra Departementet for fangst, fiskeri og landbrug nedlagde fangerne og fritidsjægerne 12.368 rensdyr i 2010.

Der var noteret 2.083 erhvervsfangere for to år siden.

Det er langt fra hvad Kalaallit Nunanni Brugsenit kan aftage, eftersom koncernen i alt købte 5 – 6 tons kød, omkring 150 hele rensdyr, sidste år fra Arctic Green Food.

Brugsens slagtermester i Nuuk, Martin Sonne, understreger, at Brugsen kun aftager rensdyr, som er dyrlægekontrolleret, hvilket betyder, at de ikke køber kød direkte fra fangerne.

Neqi A/S i Narsaq oplyser, at det endnu ikke har besluttet, hvor mange rensdyr slagteriet vil købe i år. For 2 år siden slagtede de omkring 190 rensdyr.

Rensdyravler i Narsaq, Søren Janussen, som har omkring 500 rensdyr gående på øen Tuttutooq nær Narsaq, fortæller, at han regner med at få solgt 200 rensdyr til slagteriet.