Meget få gennemfører uddannelse i Nordjylland

Flere og flere grønlændere vil studere i Nordjylland. Antallet af nye studerende er fordoblet siden 2008. Til gengæld er der meget få, der gennemfører en uddannelse. Det viser årsrapporten 2011 fra Det Grønlandske Hus i Aalborg, som lige er udgivet.
27. november 2012 06:18

Hvor der i 2008 var 36 grønlændere, der begyndte på en uddannelse i Region Nordjylland, lød tallet sidste år på 79.

Antallet af ansøgninger, som husets uddannelsesafdeling har behandlet, er også mere end fordoblet i samme periode.

Men samtidig viser tallene, at meget få gør en uddannelse færdig. I 2008 var de 23 personer, der gennemførte en uddannelse - i  2011, 28 personer.

Årsagen til at de tal ikke er højere, skal findes to steder, mener Det Grønlandske Hus. For det første er mange af de nye studerende begyndt på en længerevarende videregående uddannelse, og derfor vil der gå nogle år, før deres genneførelse kan måles.

Men den anden årsag er desværre et større frafald blandt de studerende. Nogle afbryder, fordi de har valgt den forkerte uddannelse, nogle kan ikke leve op til det faglige niveau, nogle har dansksproglige problemer, og nogle har ganske enkelt svært ved at falde til i Danmark, skriver Det Grønlandske Hus.

Over halvdelen af dem , der i 2011 afbrød uddannelsen, var nystartede.

- At så mange afbrud sker så tidligt i uddannelsesforløbet indikerer, at de uddannelsessøgende ikke har været ordentligt forberedt på, hvad det vil sige at starte på en uddannelse i Danmark, eller ikke har haft nok indsigt i den uddannelse, som de søgte ind på, skriver Det Grønlandske Hus i Aalborg.

De ønsker derfor at lægge en endnu større indsats i vejledningen af de studerende, skriver de i årsrapporten.