Medieforsker: En langsigtet mediestrategi nødvendig

Det er nødvendigt, at politikerne nu tager sig sammen og udarbejder en langsigtet mediestrategi, der kan sikre den demokratiske udvikling under Selvstyret.
17. november 2009 18:12

Det siger medieforskeren og afdelingsleder ved Ilisimatusarfik, Jette Rygaard i kølvandet på sidste uges fusion mellem AG og Sermitsiaq. Hun ser fusionen som en indskrænkning af ytringsfriheden og den debat, der er så vigtig for folkestyret.

- To så gamle kulturbærende institutioner som de to aviser, der så pludselig slåes sammen, det kan ikke andet end at gå ud over mangfoldigheden. Uanset om de forsøger at bevare forskellighederne, og forsøger at redde så mange arbejdspladser som muligt, så kan det jo ikke undgåes at de kommer til at påvirke hinanden, når de sidder i de samme lokaler. Mærkesager, konkurrence og diversitet, det forsvinder desværre, mener Jette Rygaard.

Hun mener ikke, at den trykte avis har udspillet sin rolle, heller ikke selvom vi i dag kan hente nyheder ned fra cyberspace, stort set efter forgodtbefindende. Tværtimod.

- Det journalistiske arbejde med grundig research, åbenhed, og tid til at gå i dybden. Det er jo det arbejde i den trykte presse, der ofte genererer nyheder og historier til de webbaserede nyhedsmedier og digitale medier. Det ser man overalt, siger hun.

Efter Jette Rygaards opfattelse har politikerne svigtet. Eller har ikke tænkt pressens rolle ordentligt igennem. Specielt her i landet er vi nødt til at tænke alle forhold igennem. Kæmpe land, lille befolkning, dyr infrastruktur, et dobbeltsproget samfund med kostbart oversættelsesarbejde.

- Altså det er noget politikerne skal tage sig af, det gør de i andre lande, medierne klarer sig jo ikke uden en eller anden form for støtte i andre lande heller.

Og avisernes rolle i demokratiet er følge Jette Rygaard helt central. Med en gammel cliche betragtes aviserne og pressen i det hele taget som "den fjerde statsmagt" eller med en anden frase "demokratiets vagthund".

- Man kan sagtens give tilskud til pressen, uden at den bliver systemets "skødehund", hvis man laver en fornuftig mediestrategi, der medtænker alle aspekter.

- Glem ikke at mange mange mennesker læser netaviser hele tiden. De er jo som skabt til Grønland, med de geografiske og logistiske forhold vi har. Men TELE tjener jo samtidig masser af penge på at folk sidder og læser nyhederne på nettet. Det bliver man da nødt til at tænke med. Det er jo virkelig dyrt at bruge nettet her i Grønland. Jeg ved ikke om man derfor kan vælge at pålægge TELE selv at betale portostøtten til aviserne. Men politikerne må tage stilling til de sammenhænge, og tage beslutninger ud fra det. Ellers har vi ikke det demokratiske samspil, som vi har brug for, slutter medieforskeren og afdelingsleder ved Ilisimatusarfik, Jette Rygaard.