Medie: USA-køb af Grønland skulle holde kineserne væk fra Arktis

Det var for at afskrække Kina fra Arktis, at Trump kom med tilbuddet om at købe Grønland, fortæller præsidentens tidligere sikkerhedsrådgiver til netmediet The Times.
Donald Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton afslører til The Times, at købstilbuddet faktisk var et led i en større strategisk plan fra amerikanernes side. Foto © : Jim WATSON / AFP
Skrevet af Jens Thorin
29. juni 2020 10:10

Det vakte stor opsigt, da den amerikanske præsident, Donald Trump, i august sidste år ytrede ønske om at købe Grønland.

Det skete op til, at Trump havde et besøg planlagt hos den danske statsminister Mette Frederiksen, hvor også formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), skulle have været med.

Efter udmeldingen fra Donald Trump, meddelte Kielsen dog, at Grønland ikke er til salg og ikke kan blive solgt.

Og hele miseren udviklede sig kortvarigt til en diplomatisk krise mellem USA og Danmark, da Mette Frederiksen kaldte idéen for 'absurd'. Det hele endte med, at den amerikanske præsident udskudte sit besøg.

LÆS OGSÅ Selvstyret: - Vi er åbne for handel men er ikke til salg

Men købstilbuddet var faktisk et led i en større strategisk plan fra amerikanernes side, fortæller præsidentens tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton.

Det afslørede han i et interview med britiske The Times fredag, skriver Ekstra Bladet.

- Den grundlæggende bekymring var, at Kina forsøger at blive en arktisk magt. Det er et meget stort tema, siger han.

- Det er en del af Kinas forsøg på at hævde sig rundt om i verden. Vi kalder det dollar-diplomati – at skovle penge ind i små lande med en stor gæld, som Kina kan kontrollere.

- De gør det overalt i den sydlige Stillehavsregion og altså også i strategisk vigtige områder som eksempelvis Grønland, siger John Bolton til The Times. 

Købet af Grønland skulle derfor tjene til formål at afskrække kineserne fra det arktiske område, fortæller Bolton om USA's nationale sikkerhedsstrategi.

John Bolton, der er Trumps længst siddende sikkerhedsrådgiver, udgav sidste uge en bog om sin tid i Det Hvide Hus under Trump.