Mayday-melding stadig i politiets søgelys

Politiet efterforsker stadig den falske nødmelding, der den 9.oktober i år blev sendt ud i Upernavik-området.
Skrevet af Mads Lynge
06. november 2011 17:39

Ifølge Bo Borgnæs fra politiet i Uummannaq, tager politiet sagen alvorligt, da det i værste tilfælde kan koste menneskeliv, da al redningsmandskab- og materiel er samlet et sted, hvor der måske kan være brug for dem et andet sted:

- Når man udsender falske nødmeldinger, så spøger man jo rent faktisk med menneskeliv. Det kan vi altså ikke have, samtidig med, at man udsætter samfundet for at bruge en ufattelig masse penge på ingenting, siger Bo Borgnæs, der er daglig leder af politiet i Uummannaq.

Udover politiet deltog søværnets skib "Knud Rasmussen", forsvarets Challengerfly, samt lokale borgere i Upernavik i eftersøgningen, der altså endte uden resultat.

Og det at udsende en falsk nødmelding, er ikke kun dyrt for samfundet. Vedkommende, der har sendt meldingen kan nemlig se frem til en klækkelig bøde:

- Hvis vi får det hele regnet ud, hvilket vi vil gøre, når vi finder en gerningsmand til det her, så vil der når sagen skal for retten blive nedlagt påstand om, at den pågældende skal betale sagens omkostninger, siger Bo Borgnæs.

En falsk nødmelding er en overtrædelse af kriminallovens §44, der lyder:

"...for ulovlig alarmering dømmes den, som ved ubegrundet tilkaldelse af hjælp, misbrug af faresignal eller ved lignende handling bevirker, at der iværksættes redningsforanstaltninger...".

Konsekvensen er altså, at man kan blive idømt en bøde, og i værste tilfælde anstaltsanbringelse og bødeforlæg.

 

Og politiet er meget optaget af at få opklaret denne sag:

- Vi er meget interesseret i at få opklaret denne sag, og vi følger op på alt, hvad kan følge op på. Og vi gør simpelthen alt hvad vi kan for at få denne sag opklaret, siger Bo Borgnæs, leder af politiet i Uummannaq.

Der er ikke blevet meldt om nogen savnede, lige som der ikke er fundet vragdele.

Hvis man skulle ligge inde med oplysninger, der kan bruges i forbindelse med efterforskningen af sagen, kan man rette henvendelse til politiet i Upernavik på telefonnummer 96 12 22.