Masser af ledige institutionspladser i Sermersooq

Ventelisten til en plads på en daginstitution i Kommuneqarfik Sermersooq er lang, samtidig er der masser af ledige pladser i kommunens institutioner. Det skaber frustration blandt forældre, der må benytte sig af sorte dagplejere.
Skrevet af Jens Thorin
23. juni 2010 12:09

En analyse, som kommunen for nylig har fået udarbejdet viser, at 20 procent af pladserne i kommunens daginstitutioner står tomme. Samtidig er ventelisten til en institutionsplads vokset til 200 børn.

Konsekvensen af de lange ventelister er, at mange småbørnsfamilier tvinges til at benytte privat børnepasning. Blandt dem er Malene Olesen fra Nuuk:

- Det er irriterende, at ens barn ikke har plads til vuggestuen, selv om der er så mange vuggestuer, siger Malene Olesen.

Nu går hendes barn i privat dagpleje. Det er typisk et privat hjem, hvor en uuddannet kvinde mod betaling passer børn. De ulovlige dagplejer betaler ofte ikke skat af sine indtægter.

- Det er rigtig dyrt, når man selv skal sørge for mad og bleer, og samtidig betale hende ved siden af, siger Malene Olesen.

Og det er dyrt at have sit barn hos en ulovlig dagplejer. Forældrene må typisk betale en pris som er tre gange så dyr som kommunens takster.

Men der er mere end rigeligt med pladser i Kommuneqarfik Sermersooq's daginstitutioner. Ifølge kommunens analyse, som KNR er i besiddelse af, er der nemlig en overkapacitet på børnehaveområdet i Nuuk. En overkapacitet, der dels skyldes for langsom tildeling af pladser til børn på venteliste og det faktm, at femmødet i institutionene kun e på omkring 80 procent.

Samlet set vil det være teoretisk være mulig, at indmelde 592 flere børn i kommunens daginstitutioner.

Kommunalpolitikerne har for nylig udtalt, at de ønsker pladsgaranti til dagtilbud. Kommunen vil blandt andet optimere sine arbejdsgange, så der går kortere tid fra en plads bliver ledig, og til der anvises et barn i en daginstitution.

- Jeg håber i hvert fald, det bliver til noget, slutter Malene Olesen.