Massemorderen varetægtsfængsles i otte uger

Stemningen var mere end aggressiv ved Oslo Tingret, da Anders Breivik klokken 13 ankom til grundlovsforhør ved retten i Oslo.
Skrevet af Karsten Sommer
25. juli 2011 11:54

Ifølge politiken.dk smadrede flere unge løs på en bil, som de mente Breivik sad i, netop som massemorderen skulle ankomme til retten.

Bilen kom kørende med to politifolk på bagsædet, som dækkede over en mand med et tæppe.

Tusindvis af mennesker ventede uden for retsbygningen. Nogle råbte 'forræder, kom ud af bilen', andre 'Længe leve Norge' og ´han skal ikke få lov at splitte vores land´, rapporterer politiken.dk

Selve grundlovsforhøret blev afviklet overraskende hurtigt. Der gik under en time fra Breikvik ankom, til retsmødet var overstået.

Og forhøret fandt sted for lukkede døre, så de mange journalister fra hele verden, der var forsamlet ved retsbygningen, må vente med at blive informeret om forløbet af forhøret til et pressemøde, der afholdes senere i dag.

Det var anklagemyndigheden, der havde anmodet om, at ingen ud over anklager, forsvarer og dommeren måtte være til stede både før og under grundlovsforhøret.

Nogle af spekulationerne gik på på, at man frygtede, at Breivik ville bruge retsmødet til at sende kodede meldinger til sine meningsfæller.

Den officielle begrundelse for de lukkede døre, var at det var nødvendigt af efterforskningsmæssige og sikkerhedsmæssige årsager.

Breivik er sigtet efter norsk straffelovs såkaldte terrorparagraf, der har en straframme på 21 års fængsel. Alternativt kan han idømmes forvaring, der reelt kan være fængsel resten af hans liv.

Ved retsmødets slutning blev Anders breikviks fængsling forlænget med 8 uger.