Mary Simon: Klima-ofre bør hjælpes via ny fond

Den canadiske inuit-organisation Inuit Tapiriit Kanatami foreslår, at deltagerne ved klimatopmødet i København enes om at oprette en international klimafond, som skal hjælpe de mennesker, hvis liv og eksistens er truet af klimaforandringer.
31. oktober 2009 15:12

I en tale i Stockholm i sidste uge foran en række europæiske ledere talte Mary Simon, præsident for Inuit Tapiriit Kanatmi, om, hvad klima-forandringerne betyder for Inuit.

- Mit hjemland smelter, sagde hun.

Mary Simon foreslår derfor, at det internationale samfund nu opretter en ny verdensomspændende fond, der kan hjælpe lande og folk truet af klima-forandringer med at tilpasse sig den nye situation.

- Jeg håber, at man i København til det store klimatopmøde i december kan blive enige om at få G20-landene til at oprette en international klimaforandrings-tilpasnings fond med en startkapital på 100 milliarder kroner, sagde hun.

Mary Simon fortalte om bygden Salluit, den nordligste bygd i Nunavik, der er ved at synke ned i permafrosten. Og sagde hun, videre, som om det ikke er nok, at vore fysiske omgivelser ændrer sig, så gør dyrenes adfærd det også:

- Og det bliver ikke bedre af det stress, der lægges både på inuit og dyrene ved de regler og reglementer, som EU og andre lande laver om brugen af dyr. For eksempel vil USA nu have, at isbjørne skal med på listen over truede dyrearter, sagde Mary Simon.

- Inuit er kendt for at kunne tilpasse sig skiftende omstændigheder, men tiden er nu kommet til at vi får international hjælp, sagde Mary Simon.