Martin Breum: Grønland har fået indflydelse

Grønland lægger i disse dage hus til det højtprofilerede Ministermøde i Arktisk Råd. Politiske superliga-spillere som Hillary Clinton og Sergej Lavrov samles i Nuuk med verdenspressens bevågenhed. Men hvor meget har Grønland egentlig at skulle have sagt i Arktisk Råd?
10. maj 2011 12:16

Forfatteren og journalisten Martin Breum har beskæftiget sig indgående med arktisk politik og Danmarks og Grønlands roller i Arktis især de seneste to år. Emner, som hans nyudgivne bog 'Når isen smelter' netop kredser om. Og han mener, at Grønland er realtivt godt stillet i Arktisk Råd:

- Grønland har jo væsentligt mere at sige end for eksempel de oprindelige folk i Rusland, Canada og Alaska i og med at Grønland jo deler en plads i Arktisk Råd med Danmark. Så her har Grønland en særstatus i forhold til de andre arktiske folk, men derfra til at tro at det er Grønland, der er med til at bestemme, hvad regeringen i Washington skal mene og sige, der er selvfølgelig meget meget langt, lyder Martin Breums vurdering af den grønlandske indflydelse, der altså er tæt knyttet til det danske mandat.

Men hvor enige er Grønland og Danmark så?

En tydelig indikator er den fælles arktiske strategi, som Danmark, Grønland og Færøerne har arbejdet på at få formuleret det sidste år, og som bliver offentliggjort om en måneds tid. Et dokument, der markerer hvilken retning udviklingen i Arktis skal gå i.

- Man har fået formuleret en strategi for udviklingen i Arktis, hvor Grønland har fået meget tydelig indflydelse, og det tror jeg også er med til at påvirke arbejdet i Arktisk Råd, fordi den danske regering nu er blevet fuldstændig glasklar over, hvad den grønlandske regering og nation mener. Og det påvirker også Danmark i Arktisk Råd. Det er jeg ganske sikker på, siger Martin Breum.

Han understreger, at Arktisk Råd indtil nu har været et politisk ineffektivt organ. Men på torsdag underskriver medlemslandene den første juridisk bindende aftale i Arktisk Råds historie, den såkaldte SAR-aftale, så det tyder på, at der er ved at ske et skred, der kan komme Grønland til gode, mener Martin Breum:

- Men udviklingen i Arktisk Råd hen imod et stærkere Arktisk råd, det er klart i Grønlands interesse. Fordi her kan man forpligte. På sigt kan man få Rusland og USA til at træffe beslutninger, som Grønland har direkte indflydelse på. Det er jo ret enestående.

Martin Breum holder foredrag om sin bog 'Når isen smelter' tirsdag kl. 19. 30 på landsbiblioteket i Nuuk og på GU i Qaqortoq i på søndag.