Marsvinene boltrer sig i det lune vand

Klimaændringerne er ikke så skidt, at de ikke er godt for noget. I al fald er marsvinene i Vestgrønland glade for at svømme i lunere vande. Og det er første gang, det er dokumenteret at et marint pattedyr reagerer positivt på varmere havtemperaturer, meddeler Grønlands Naturinstitut.
26. oktober 2011 07:37

Siden 1980-erne har havtemperaturen i Vestgrønland været stigende, hvilket betyder at marsvinene nu opholder sig længere tid i Grønland, fordi isen kun giver dem problemer i et par måneder om året. Derudover er der kommet flere torsk, som marsvinene nyder godt af.

Bestanden af vestgrønlandske marsvin er blevet undersøgt to gange med 14 års mellemrum; i 1995 og i 2009.

Undersøgelsen viste blandt andet, at hunnerne generelt var ældre i 2009 end i 1995, men også at marsvinene i 2009 vejede betydeligt mere end marsvinene fra 1995. Dette er en konsekvens af et noget tykkere spæklag og af et anderledes fødevalg.

I 1995 blev der identificeret 11 forskellige fiskearter i marsvinenes maver imod hele 23 forskellige arter i 2009, med torskefamilien som den mest betydningsfulde.

Alt i alt viser det, at de varmere havtemperaturer giver bedre betingelser for flere fiskearter, og at marsvinene formår at udnytte de nye fødeemner og derfor generelt er i bedre kondition end tidligere. Det skriver Grønlands Naturinstitut.