Markant forandring i måden danske politikere taler om Grønland efter Trumps købsforsøg

Amerikanernes kontroversielle købstilbud på Grønland sidste år har ændret måden, som Grønland bliver omtalt på af danske politikere.
Signe Lyngholm Lindbjergs speciale hedder: Essentially it's a large real estate deal - How the US' proposal to purchase Greenland has changed the way Danish politicians talk about the US and the relation between Denmark and Greenland. Foto © : Siumut i Folketinget
Skrevet af Mathies Hvid Toft
07. januar 2021 16:13

Der er en klar forskel på, hvordan danske politikere omtalte Grønland før præsident Donald Trumps kontroversielle forsøg på at købe landet og nu.

Det viser et nyt speciale af Signe Lyngholm Lindbjerg, der er kandidat i internationale forhold.

- Der er sket et skift fra, at folketingspolitikerne fokuserede på de tre rigsfællesskabsparter som værende i en enhed med hinanden. Der blev talt meget om den tæthed, der er mellem parterne, siger hun.

Før USA forsøgte at købe Grønland, bar omtalen af Grønland præg af, at danske politikere så Grønland som forlængelse af Danmark i Arktis.

- Det ændrer sig i folketingsdebatten om Arktis i 2019. Her bliver udtrykt, at der er ulighed mellem rigsfællesskabets parter, og der er et ønske om at gøre relationen mere lige, siger Signe Lyngholm Lindbjerg. 

De danske politikere er vågnet op

Signe Lyngholm Lindbjerg har netop undersøgt folketingsdebatter om Arktis før Trumps købstilbud og efter.

Ifølge hende tyder det på, at de danske politikere er blevet chokeret af Donald Trumps forsøg på at indlemme Grønland i USA.

- Man har indset, at Grønland ikke kan tages for givet. Det har vækket noget i de danske politikeres bevidsthed og måske netop åbnet op for, at der har været en ulighed i relationen, fortæller hun.

Faktisk kan man se, at der er sket en forandring på den måde, som udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) er gået til arbejdet med en ny kommende strategi for Arktisk. En strategi, der gælder for hele Rigsfællesskabet.

- Han taler om det som en fælles strategi. Han fremhæver vigtigheden i, at befolkningerne i rigsfællesskabets tre dele bliver inddraget i arbejdet med strategien, siger Signe Lyngholm Lindbjerg.

Ændrer også måden USA bliver omtalt

Da Donald Trump ville købe Grønland i sommeren sidste år, sammenlignede han det med en ejendomshandel. Og det fik kritik både herhjemme og i Danmark.

Tilbuddet har da også sat tydelige spor i måden, som USA bliver omtalt i Folketinget nu, vurderer Signe Lyngholm Lindbjerg.

- Omtalen af USA i 2018 kontra 2019 ændrer sig fra, at USA omtales som værende en ven til, at USA omtales som værende en mere fjendtlig aktør, siger hun. 

Signe Lyngholm Lindbjerg vurderer dog ikke, at det vil ændre markant på måden, som USA bliver betragtet i Rigsfællesskabet. Særligt fordi demokraten Joe Biden er valgt som ny præsident, og han har en mere positiv tilgang til andre lande end Donald Trump.