Mary Simon-rapport skaber ny arktisk politik i Canada

En ny rapport - New Shared Arctic Leadership Model - vil blive brugt af den canadiske regering som rettesnor for den fremtidige udvikling af de arktiske egne.
13. juli 2017 11:05
Versionist Erna Lynge

Den kendte inuit leder, Mary Simon, har på opfordring fra den canadiske regering, skrevet rapporten, med en model for en ny fælles arktisk ledelsesform. Rapporten blev offentliggjort i april måned.

Siden da har den canadiske regering studeret rapporten.

I et interview med KNR i denne uge, fortæller Mary Simon at den canadiske regering nu vil bruge rapporten som et blueprint - en model - for fremtidig udvikling i de arktiske egne.

Rapporten indeholder otte prioritets områder. Den prioritet Mary Simon selv sætter højest er uddannelse og et solidt og kulturrelevant skolesystem. 

Hun siger at grunden til at hun prioriterer uddannelse så højt, er at det er grundlaget for alt andet... det er vejen til bedre arbejdspladser, til bedre sundheds formidling, til bedre styrelses former og økonomisk udvikling.

Blandt prioriteterne på uddannelsesområdet, finder Mary Simon det meget vigtigt at få oprettet et universitet i Canadas arktiske egne. Canada er nemlig det eneste af de arktiske land, der ikke har et lokalt universitet.

I løbet af efteråret vil der blive afholdt møder om et sådant universitet og man vil, blandt andet, se nærmere på Grønlands Universitet -Ilisimatusaarfik - for at hente ideer derfra, slutter Mary Simon.