Mange rensdyr i Vestgrønland

1. august begynder årets rensdyrjagt. Og der er sikkert mange, som glæder sig til at få riflen på nakken og et rensdyr på sigtekornet. Men hvordan står det egentlig til med bestanden? Biolog og forsker Josephine Nymand fra Naturinstituttet afslører her, hvad der venter rensdyrjægerne.
31. juli 2009 13:43

- Bestanden er stor i hele Vestgrønland, og det har den været de seneste par år, fortæller biolog og forsker fra Naturinstituttet, Josephine Nymand. Og de mange rensdyr er en af årsagerne til, at jagtsæsonen i år er udvidet.

- Jo flere dyr, der bliver skudt, jo bedre er det for bestanden, forklarer Josephine Nymand.

En af årsagerne til den store bestand er, at lige præcis rensdyrene i Grønland er særdeles dygtige til at formere sig. Og det betyder, at der fødes flere dyr, end der bliver skudt ved jagt. Men hvordan har rensdyrene det egentlig?

- Sidst på vinteren var de ikke i super-god form. Vi lavede nogle undersøgelser ved Kangerlussusaq, som tydede på, at mange dyr dér var tynde og magre på grund af den lange, kolde vinter. Men nu har det været varmt længe, og der har været godt gang i plantevæksten, så måske har rensdyrene nået at indhente det forsømte, siger Josephine Nymand.

Hun har ikke noget bud på, hvor rensdyrjægerne skal tage hen i år for at finde de rigtig gode rensdyr, blandt andet fordi dyrene hele tiden bevæger sig.

Sidste forår fik Naturinstituttet sat satellitsendere på 40 hun-rensdyr for at finde ud af, hvordan dyrene vandrer i løbet af et år. Desværre er flere af de mærkede dyr blevet skudt, så der nu kun er 30 tilbage. Josephine Nymand opfordrer derfor rensdyrjægerne til at være ekstra opmærksomme på de mærkede dyr i år.

- Rensdyrene har enten et skrig-gult eller orange halsbånd med en lille antenne på, som er meget tydelige at se, når man er på skudhold. Hvis man ser et mærket dyr, må man gerne fortælle hvor og hvornår til Naturinstituttet. Men man må ikke skyde dyret. Det er faktisk ulovligt, understreger Josephine Nymand fra Naturinstituttet, som fortsætter sin mærkningsordning mindst ét år endnu.

Selvstyret har i øvrigt besluttet at øge kontrollen under årets rensdyr- og moskusjagt. Det vil sige, at jagtbetjente i hele landet holder ekstra øje med, om folk har jagtbevis og licens-papirer med på jagt. Hvis ikke, bliver rensdyrjægerne meldt til politiet - og så god jagt!