Mange oplever ensomhed i julen

Ved juletid rammes mange af følelsen af ensomhed. I følge chefpsykolog i Falck, Annette Gaard, er det helt normalt. Hun giver sine råd til, hvordan man kan tackle ensomheden.
Skrevet af Paarnaq Hansen
26. december 2015 10:00

 

1. Fortæl hvordan du egentlig har det

Tanken om, at der er noget galt med dig, og skammen over det gør, at du ikke fortæller, hvordan du egentlig har det. Det betyder blot, at ingen ved det. Det skaber afstand til andre mennesker. Når vi tør at være sårbare, skaber vi samtidig de nære og fortrolige møder med andre mennesker, som er afgørende for at have det godt med sig selv.

 

2. Sænk forventningsniveauet

Hvis du gruer for, om planerne kan holde i forhold til det, du "burde gøre", så er risikoen for at føle sig mislykket stor. Det vigtigste er at være glad for det, du gør, ud fra de forudsætninger, du har lige nu.

 

3. Stop med at sammenligne dig med andre mennesker

Vi måler ofte vores egen værdi op imod andres, for eksempel udseende, uddannelse, job, indtægt og så videre. Men vi er alle forskellige, og der findes kun én af dig, så man ender bare med at blive skuffet og ked af det, fordi man aldrig kan blive helt ligesom andre. Det er bedre at fastholde fokus på dit eget spor og de værdier, du selv har.

 

4. Praktisér taknemmelighed

Forskning viser, at hvis man skifter fokus fra det, man ikke har til det, vi har, så får det indflydelse på vores livskvalitet og oplevelse af glæde. Så det gælder om at få øje på dét, du rent faktisk har og holder af. Prøv hver dag at fokusere på noget du er taknemmelig for.

 

5. Hav medfølelse med dig selv

Vi mennesker er ofte rigtig gode til at kritisere os selv for alle vores fejl. Problemet er bare, at vi får det meget værre af det.

Vær din egen bedste ven, præcis som du ville være det for andre, og giv dig selv lov til at fejle ind imellem. Du er lige så meget værd som alle andre, og du behøver ikke være alene. Det skriver Ritzau om Annette Gaards råd om ensomhed.