Manden bag RIDI vejrmelding: - Kan man have hjemve til et sted, man ikke er født?

Arvid Jacobsen er måske ikke et navn, der som sådan virker bekendt. Men hvis vi siger den 'RIDI vejrmelding for Nuuk', ringer der måske en klokke.
Arvid Jacobsen får ofte tilsendt billeder fra Nuuk, og han elsker det. Foto © : Arvid Jacobsen
Skrevet af Bibi Nathansen
06. juni 2021 12:53

- Hvordan er vejret nu? spørger Arvid Jacobsen på klingende nordjysk som det allerførste, da optageren bliver tændt og fortsætter:

- I har tre plusgrader og vindstille. Og dermed har han besvaret sit eget spørgsmål. 

Vi er lige præcis tre sekunder inde i interviewet, og jeg kan ikke længere holde latteren tilbage. For med sin egen finurlige facon har Arvid Jacobsen med sine 'RIDI vejrmeldinger', taget mange med storm. Eller orkan, om man vil.

RIDI er Arvid Jacobsens nordjyske måde at sige rigtige på. 

Nå, men jeg fortæller klukkende om vejret - at det er dejligt, at det bliver varmere og varmere, og at solen er ved at bryde gennem skyerne. 

- Ja, det er også noget af det, jeg har lovet jer. Og så får i stille vinde nu, siger Arvid Jacobsen bundalvorligt.

Han holder vågent øje med vejret i Nuuk ved at abonnere på tyske, amerikanske og engelske vejrmodeller.

På dem regner han ikke bare på, hvordan vejret i Nuuk kan blive, men også om der er gode fiskeforhold, hvis man nu skulle blive fristet af en lille fisketur.

Gode fiskemuligheder kan nemlig også aflæses af vind, tidevand og temperaturer, fortæller Arvid Jacobsen.

Den stormfulde start

Det var en varsling om orkan kort før jul, som ingen andre vejrstationer havde forudset, der sendte antallet af Facebook-følgere i vejret. 

- Jeg sad bare en dag og så, at Nuuk ville få en ordentlig én på kassen. Så var jeg inde og kigge på alt det, I laver, og så kunne jeg se, at der ingen varslinger var til jer omkring denne kraftige orkan - og så tænkte jeg, at jeg simpelthen måtte lave en vejrmelding for Nuuk, for det så ikke ud som om I var klar over det, siger Arvid Jacobsen.

I skrivende stund følger mere end 1600 personer den gæve 62-årige nordjyde, der laver sine vejrmeldinger fra sit hjemmelavede TV-studie i haven i Frederikshavn.

- Er du bare en helt almindelig mand fra Frederikshavn, der laver vejrmeldinger i fritiden?

- Fuldstændig. Jeg er jo kørelærer. Og i gamle dage var jeg egentlig kok. Det var derfor jeg sejlede - det var for at blive uddannet kok, siger Arvid Jacobsen helt nøgternt.

Hjemve

'Den RIDI vejrmands' fascinationen af Nuuk startede under en sejltur op ad den grønlandske kyst i 1976.

Her sejlede han fra Nuuk til Sisimiut og Aasiaat. Derefter drog han videre vestover helt ned til Mexico. Men Nuuk ramte noget særligt.

- Jeg er blevet glad for det grønlandske folk, eller i hvertfald Nuuk-folket, fordi dem har jeg været tæt ind på livet af. Jeg synes faktisk, at det var et mærkeligt folkefærd, som jeg blev gode venner med. Det er sgu nogle rare folk, men man skal komme ind på den rigtige linje. Man skal ikke komme skævt ind på Nuummiut, siger Arvid Jacobsen med en stille klukken.

Har du planer om at komme herop? 

- Ikke i coronatiden, og så koster det en bunke masse penge, konstaterer Arvid Jacobsen. 

Hvorfor laver du kun vejrmeldinger for Nuuk?

- Hvis der er nogen der kontakter mig fra Sisimiut eller Aasiaat, så vil jeg da også gerne lave noget for dem. Men det er virkelig svært at lave vejrmeldinger for Grønland, fordi I har de høje fjeldområder og havet. Men det er dét, der gør det sjovt, siger Arvid Jacobsen.

'Den RIDI vejrmand' har været i Grønland én gang, men derfor kan man jo godt savne det. 

- Jeg ved ikke, om man kan have hjemve, selvom man ikke er født der, siger Arvid Jacobsen om den første og eneste gang han har været i Grønland.