Mandela ændrede Lars-Emils liv

En af de få grønlændere, der har mærket Nelson Madelas varme væsen, er formand for Inatsisartut, Lars-Emil Johansen. Han mødte anti-apartheid-helten i 1995.
Skrevet af Jette Andersen
10. december 2013 11:01

Året er 1995. Landsstyreformanden hedder Lars-Emil Johansen. Han er sammen med en erhvervsdelegation i Sydafrika for at aflevere 100.000 amerikanske dollars til Nelson Mandela. Penge, som grønlænderne donerede til en børnefond til fordel for sydafrikanske børn, og som var blevet oprettet i Nelson Mandelas navn.

Lars-Emil Johansen var sammen med præsidenten i en halv times tid. Og det var stærke 30 minutter.

- Det var en fantastisk udstråling, den mand havde. Og det der nærvær han havde. Grønland var ikke bare noget fjerntliggende land for ham. Han var ikke en af dem, der spurgte, hvor Grønland lå, men han var meget opmærksom på, hvad Grønland var, og han var meget glad for den gave, vi kom med.

Nelson Rolihlahla Mandela gjorde personligt et meget stort indtryk på Lars-Emil Johansen.

Den forhenværende landsstyreformand siger, at hans liv blev ændret af mødet. Det blev nemlig til et led i en personlig reform, siger han.

- Jeg gik til behandling for alkoholmisbrug i 1994 og var på besøg hos Mandela i 1995. Det var en meget, meget forstærkende effekt for min nye måde at leve mit liv på og i mit livs omlæggelse.

Han mener selv, at han er blevet blidere efter mødet med anti-apartheid-helten.

- Jeg har været meget mindre aggressiv og meget mindre vredladen og meget mere forsonende og meget mere tilgivende.

Erhvervsdelegationen, der var i Sydafrika, havde en gave til Mandela. En statue af den sydafrikanske præsident i julemandskostume.

- Den var så vellignende, at mange mennesker i det gæstehus, vi boede i, ønskede at blive fotograferet sammen med denne statue i Mandela-legemsstørrelse i julemandstøj.