Pludselig var hele verden interesseret i Grønland

Et tweet nåede langt ud i verden, og verdens interesse rettede sig pludselig mod Grønland. Det var effekterne af Trumps idé om at købe Grønland.
Pludselig cirkulerede #greenland som et af de mest brugte på det sociale medie Twitter, og medier fra det meste af verden fra Thailand i øst til USA i vest rettede spotlyset mod Grønland.  Foto © : Scanpix
02. september 2019 06:28

Sjældent har Grønland været så meget i medierne, som da den amerikanske præsident Donald Trump meddelte, at han ville købe landet. 

Pludselig cirkulerede #greenland som et af de mest brugte på det sociale medie Twitter, og medier fra det meste af verden fra Thailand i øst til USA i vest rettede spotlyset mod Grønland. 

Så hvad kan vi bruge al den opmærksomhed til? Vil flere turister strømme hertil, og vil udenlandske investorer stå i kø med store seddelbundter i baglommen?

Ifølge Sebastian Zenker, der forsker i turisme og branding på Copenhagen Business School, er Grønland nu landet i bevidstheden hos alle dem, der knap nok aner, at vores land faktisk findes.

LÆS OGSÅ Komiker forsøgte at mægle Trumps købstilbud - men fik nej tak

- Grønland er kommet på verdenskortet. Også inde hovedet på turisterne, siger Sebastian Zenker. 

- Når Trump taler om Grønland, generer det en masse opmærksomhed. Folk lærer, at Grønland ikke kun er is. Og mange vil gerne rejse nye steder hen. De leder efter at rejse til steder, hvor ingen af deres venner har været før. Og så bliver Grønland et rejsemål. 

Ja, der bor faktisk mennesker i Grønland

Hos Visit Greenland oplevede man da også en kæmpe interesse fra verdensborgere. 

- Vi kunne se, at vi fik mere trafik på hjemmesiden, på Facebook og på Instagram end normalt, siger Julia Pars, der er direktør i Visit Greenland. 

- Vi har fået en masse gratis omtale, og vi ved, at der er en masse mennesker ude i verden, der ikke aner, at der bor mennesker i Grønland. Men nu ved de, at Grønland er et land, som man kan besøge.

 

Én ting er interesse fra måske kommende turister – en anden ting er at tiltrække erhvervsinvesteringer.

Det forsøgte man allerede 16. august i Departementet for Udenrigsanliggender. Det var selvsamme dag, hvor de første rygter om Trumps købsinteresse i Grønland begyndte. Og det var de ikke sene til at udnytte i departementet, der sendte et tweet ud med ordlyden: We are open for business but not for sale (og som i øvrigt også indeholdte link til Visit Greenland).

31,3 tusinde likes fik tweetet.

Succesfuldt tweet

Tweetet har dog ikke medført deciderede forespørgsler fra interesserede investorer, siger Hans-Peder Barlach Christensen, der er departementschef i Formandens Departement.

- Vi har ikke oplevet en øget investeringsinteresse efter tweetet, men vi har en fremdrift i relation til USA, siger han.

Han var en af ophavsmændene bag tweetet.

- Vores interesse var egentlig bare at gøre opmærksom på, at vi ikke er til salg men er en seriøs samarbejdspartner.

 Overraskede interessen for tweetet jer?

- Ja, det må man sige. Men vi har jo heller ikke noget at sammenligne med. Det var en situation, der aldrig har været tidligere og nok heller aldrig kommer igen, siger Hans-Peder Barlach Christensen. 

 

Så selv om de udenlandske investorer ikke rykkede talstærkt ind i Grønland i dagene efter Trumps købstilbud, kan der stadig være en langvarig effekt af præsidentens omtale og verdenspressens spotlys. 

Det siger Sebastian Zenker, der forsker i turisme og branding.

- En anden ting, som Grønland har fået ud af omtalen, er image, siger han.  

- Når jeg siger England, tænker folk nok på London og Brexit. Det skaber associationer. Jeg tror, at mange ikke har så mange associationer om Grønland ud over is. 

- Men nu har folk set sjove billeder på sociale medier af bygder med et tårnhøjt Trump Tower i. Og det er nye associationer. Det er en historie om, at der er mere end is i Grønland.