Arbejdstilsynet har forbudt arbejde seks gange i år

I fire ud af seks gange, hvor Arbejdstilsynet har forbudt arbejde i år, har det været på en byggeplads.
Forbud er den alvorligste reaktion, som Arbejdstilsynet kan give, og det kan ende i en politianmeldelse. Arkivfoto
Skrevet af Jens Betak
28. oktober 2019 12:40

Det er ikke altid, at der bliver taget højde for sikkerheden på arbejdspladser her i landet.

En aktindsigt i Arbejdstilsynets rapporter for 2019 viser, at tilsynet har måttet forbyde arbejdet seks gange. I alle tilfældene har det været, fordi medarbejdere har været i fare, da der ikke har været taget de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Det mest iøjnefaldende tilfælde er en sag fra Nuuk mod bygge- og anlægsvirksomheden MT Højgaard, hvor en betonarbejder stod på en stige og lavede armeringsarbejde i 23 meters højde til et stort etagebyggeri.

Stigen stod på en platform i 8. etages højde. Arbejderen havde hverken en sikkerhedsline eller nogen form net eller sikring, hvis personen skulle falde ned. Personen var derfor i fare for at falde ned på fjeldet, der lå neden for, skriver Arbejdstilsynet.

Hos MT Højgaard erkender man, at det er en uheldig sag, men at man gør, hvad man kan for at overholde reglerne.

- Vi instruerer vores folk. Og desværre sker der nogle gange, at folk ikke lige følger instruktionen i forhold til sikkerhedsudstyr. Han har i øjeblikket syntes, at det var en god idé. Det er jo ikke sådan, at der er nogen fra MT Højgaard, der har sagt til ham, at han skal kravle derop, siger Steffen Sloth, der er afdelingschef i MT Højgaard.

LÆS OGSÅ Qeqqata Kommunia forbydes at løfte ansatte i gravemaskine

Sjusk og pinligt

Arbejdstilsynets forbud i 2019:

  • Permagreen i Maniitsoq 30. april:

En ansat gik på Grønlandsbankens tag, hvor der er mellem fem og otte meter ned til jorden. Den ansatte var i gang med at sætte vindspær op og arbejde på bankens facade. Da den ansatte var på taget, var personen ikke sikret mod at falde ned fra taget.

  • Arctic Cleaning Service i Nuuk 28. maj:

På et halvtag til Hotel Hans Egede gik en ansat hos Arctic Cleaning Service og vaskede vinduer i 3,5 til 4 meters højde. Den ansatte havde en line på, der skulle sikre mod fald, der var alt for lang. I den anden ende af linen stod en anden ansat i et vindue, som holdt linen og skulle gribe kollegaen, hvis personen skulle falde ned fra halvtaget.

  • Qeqqata Kommunia i Kangaamiut 24 juni:

En medarbejder løftede en kollega op på taget af et hus ved at bruge skolven på en gravemaskine. Medarbejderen kom op i 4-5 meters højde og var i fare for at blive mast mellem skovlen og taget, skriver rapporten.

  • MT Højgaard i Nuuk 26. juni:

I omkring 23 meters højde stod en betonarbejder på en stige og lavede armeringsarbejde til et stort etagebyggeri. Arbejderen havde intet sikkerhedsudstyr på og var i fare for at falde ned på fjeldet nedenfor.

  • BS Montage Aps i Nuuk 30 august:

Tre medarbejdere lavede tagarbejde i omkring 7,5 meters højde uden nogen form for sikkerhed mod at falde ned – hverken et rækværk eller sikkerhedsline.

  • HP Byg i Nuuk 16. september:

En medarbejder stod halvanden meter fra gavlen på en bygning, hvor der er 9-10 meter ned til jorden. Der var hverken rækværk eller anden afskærmning mod et fald fra bygningen, og den ansatte havde ikke sikkerhedsline på.

Sagerne er fra en aktindsigt, som er søgt for perioden 1. januar – 1. oktober 2019.

Forbud er den alvorligste reaktion, som Arbejdstilsynet kan give, og det kan ende i en politianmeldelse. Forbud gives, når der er mennesker i fare, og der må ikke arbejdes igen, før der er styr på sikkerheden. I de fleste tilfælde er det fejl, som kan rettes op på hurtigt.

I en sag mod tømrervirksomheden BS Montage, var der tre medarbejdere, som arbejdede på et tag i omkring 7,5 meters højde uden sikkerhedsudstyr.

Her var der tale om sjusk, mener Brian Sørensen, der ejer BS Montage og også en af de tre medarbejdere på taget.

- Vi havde ikke fået sikkerhedsliner med op, fordi vi arbejdede inde midt på taget og følte ikke, at der var nogen fare, men vi skal selvfølgelig følge reglerne, siger Brian Sørensen og fortæller, at problemet blev løst ved, at de hentede sikkerhedslinerne.

Selv om at der af åbenlyse årsager er flest sager fra byggebranchen i rapporter, der handler om ansattes fysiske sikkerhed, er der også en rengøringsvirksomhed med.

På et halvtag ved Hotel Hans Egede gik en ansat hos Arctic Cleaning Service og vaskede vinduer i omkring fire meters højde. Den ansatte havde godt nok en line på, men i den anden ende af den stod en kollega i et vindue. Han holdt linen og skulle gribe kollegaen, hvis personen skulle falde ned fra halvtaget.

- Det er selvfølgelig ikke godt nok, siger Thomas Bang, der er administrerende direktør i Arctic Cleaning Service.

Direktøren mener, at det er en pinlig sag, og at Arctic Cleaning Service efterfølgende har fortalt kunden, at selskabet ikke kan løse den specifikke opgave, fordi de ikke kan overholde reglerne for sikkerhed på stedet.

Ud over forbud kan Arbejdstilsynet også give påbud eller vejledninger i mindre sager. Samlet set løber det op i omkring 500 reaktioner om året.