Grønland håber på udkast til handelsaftale med UK til foråret

Bolden ligger hos os, siger repræsentationschef om en ny handelsaftale med briterne. Her er skaldyr og fisk vigtige brikker.
Det er rejer og torsk, der udgør den største del af Grønlands eksport til Storbritannien. Arkivfoto.
02. marts 2020 05:57

Rejer og torsk. 

Det er de to ting, der står øverst på listen over varer, som Grønland eksporterer til Storbritannien. 

Og de to varer er også en af grundene til, at grønlanske embedsmænd arbejder hårdt på at kunne præsentere et udkast til ny en handelsaftale med briterne til foråret.

Det fortæller Mininnguaq Kleist, der er chef for Grønlands Repræsentation i EU's højborg, Bruxelles i Belgien. 

- Det (Storbritannien, red.) er et af de største markeder i EU for os, så derfor er det vigtigt, at vi får det på plads, siger han.

Storbritannien trådte ud af EU fredag den 31. januar, men skilsmissen har endnu ikke påvirket forholdet til Grønland.

Brexit påvirker endnu ikke Grønland

Efter brexit er en overgangsperiode trådt i kraft, der gælder året ud. Dermed har de handelsrammer, som Grønland har med Storbritannien gennem EU, endnu ikke ændret sig.

Men fremtiden er fortsat usikker. Og som landet ligger nu i forhold til en handelsaftale, er det Grønland, der skal spille ud.

- I første omgang er man mellem embedsmænd uformelt blevet enige om, at Grønland skal fremlægge et udkast til en handelsaftale. De formelle beslutninger kommer senere med det politiske. Men bolden ligger hos os nu, siger repræsentationschefen.

Hverken Grønlands Statistik, Departementet for Finanser eller Departementet for Udenrigsanliggender har kunne oplyse, præcist hvor mange penge grønland eksporterer for til briterne om året. 

Ifølge Mininnguaq Kleist har meldingerne fra industrien indtil videre været 600 til 700 millioner kroner om året de seneste år, men de tal er ikke endeligt bekræftet, tilføjer han. 

- Men hvor om alting er, er det et vigtigt land at eksportere til for os, siger repræsentationschefen.

Stadig usikkerheder om aftale

Færøerne indgik en handelsaftale med Storbritannien allerede i januar sidste år. Men på grund af Grønlands øvrige aftaler med EU har Grønland først kunne indgå en aftale, efter at brexit faldt på plads. Og dét arbejde er nu i fuld gang.

Planen er, at den nye handelsaftale skal bygge på principper, der minder om dem, der allerede er i den aftale, som Grønland har med EU. Men der er fortsat nogle usikkerheder, påpeger Mininnguaq Kleist. 

Og det handler blandt andet om afgifter, der kan opstå afhængig af briternes forhandlinger EU.

- Det gode for os er, at indtil videre har den britiske regering ikke planlagt afgifter på grønlandske rejer og torsk, som er de hovedprodukter, vi eksporterer, siger repræsentationschefen.