Mand får straksdom på over fire år for indsmugling af kokain og heroin

En bodypacker blev i fredags taget i Nuuk Lufthavn, og da han kendte sig skyldig i Sermersooq Kredsret blevet sagen behandlet som en tilståelsessag. Grønlands Politi ser alvorligt på sagen.
En 51-årig mand blev stoppet af tolderne i Nuuk Lufthavn i sidste uge. Foto © : KNR/ Christine Hyldal
20. november 2023 16:42

Fredag 17. november blev en 51-årig mand fanget af tolderne i Nuuk Lufthavn, da han ankom fra Danmark.

De fandt ham i besiddelse af 150 gram kokain, som han skjulte indvortes, samt fem gram heroin gemt i en cigaretpakke.

Det skriver Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

Dagen efter, lørdag, fandt Sermersooq Kredsret manden skyldig i at smugle narkotika ind i landet, og han fik en straksdom på fire år og seks måneder anbringelse i anstalten.

Han erkendte sig skyldig under sin fremstilling, og derfor kunne sagens behandles som en tilståelsessag under retsmødet.

Både den tiltalte og anklagemyndigheden modtog dommen, og dermed slutter sagen her.

Tre gange så hård straf som i Danmark

Det er tredje gang en person får straksdom for indsmugling af narko indenfor halvanden måned. Og selvom Grønlands Politi endnu ikke kan konkludere på en tendens, ser de alvorligt på sagen.

- Vi har en fornemmelse af, at hårdere stoffer i stigende grad finder vej til Grønland. Det bekymrer os, for hvis det er rigtigt, vil det få store konsekvenser for samfundet.

- Det er under fjorten dage siden, at en anden mand modtog en straksdom for at indsmugle hash og amfetamin, så det er klart, at det er et område, vi er meget opmærksomme på, siger politikommissær Malik Sandgreen, der er leder af efterforskningssektionen i Grønlands Politi i pressemeddelelsen.

Politiet advarer også mod, at narkotika kan have stor fare for liv og helbred for de personer, der forsøger at smugle det ind i kroppen. Mellem juni og november 2022 døde tre personer af at smugle narkotika indvortes.

Derfor er politiet glade for, at der bliver slået hårdt ned på de personer, som tages i smugling.

- Hvis man forsøger at smugle narkotika ind i Grønland, er der stor sandsynlighed for, at man bliver afsløret af tolderne. Bliver man dømt, kan man tilmed se frem til en dom, der er cirka tre gange så hård som i Danmark.

Den senest opgjorte statistik viser, at der per 20. november 2023 har været 509 anmeldelser om overtrædelse af lov om euforiserende stoffer mod 493 anmeldelser på samme tidspunkt sidste år. Det er en stigning på tre procent.