'Man sender jo ikke en hundeslæde til et Formel 1-løb'

Organisationerne SIK og Grønlands Arbejdsgiverforening samt Qeqqeta Kommunia, er ikke tilfredse med det administrative apparat, som Naalakkersuisut har oprettet, for at få afklaret om Alcoa-projektet skal blive til noget eller ej.
Skrevet af Karsten Sommer
19. maj 2011 15:34

I en fælles udtalelse, udtrykker de tvivl om, hvorvidt man i Naalakkersuisut reelt ønsker Alcoa projektet - eller for den sags skyld andre store projekter - gennemført i vores land.

De tre parter, der ellers tidligere har udtrykt stor uenighed omkring blandt andet lønforhold for den tilkaldte arbejdskraft, der skal opføre aluminiumssmelteren, er til gengæld enige om at den organisation, man har sat op omkring projektet, virker indadvendt, uden faglig ballast og international erfaring.

- Det hold, Grønland stiller med nu, svarer til at deltage i et Formel 1 løb på hundeslæde, skriver de, og mener at det er uerfarne kræfter der er sat til at styre en af de vigtigste beslutninger i Grønlands historie.

De appellerer derfor til at ændre organisationen og Alcoa-forhandlingsgruppen, at man styrker den med folk, der har større erfaringer, ekspertiser og internationale netværk.

Derudover appellerer de til snarest at få afklaret ejerskabsmodellen.  SIK, GA og Qeqqata Kommunia mener, at der er bred enighed i Grønland om at grønlandsk medejerskab er helt urealistisk.

- Hvis Alcoa kræver at Grønland skal stå som medejer, mener de tre at der ikke er nogen grund er til at bruge flere kræfter på Alcoa.