Maliina: Decemberlønnen bliver udbetalt efter jul

Julen varer lige til påske, siger man. Men det er måske en god idé allerede nu, hvor påsken er lige for, at begynde at spare op til næste jul, hvis gaverne ikke skal stå på lutter lommetørklæder og sokker. Fra og med i år er det nemlig slut med at få udbetalt december-lønnen inden jul for de offentligt ansatte.
23. april 2011 12:25

I årtier har alle de offentlig ansatte været vant til at få decemberlønnen udbetalt før jul, så der er noget at gøre godt med, når højtiden står for døren. Men det er snart slut. Naalakkersuisut har netop besluttet at stoppe med den tidlige lønudbetaling fra og med i år.

- Vi gør egentlig bare op med en gammel tradition, der koster ekstra ressourcer, siger landets kassemester, naalakkersuisoq for finanser, Maliina Abelsen.

De ekstra ressourcer, er de ekstra personalemæssige ressourcer, som Lønkontoret bruger i forbindelse med december-udbetalingen og ikke mindst likviditeten i den for tiden slunkne landskasse.

- Den anden ting er, at hvis man udbetaler før jul, er der i de otte dage frem til 1. januar, et pres på vores likviditet, som vi egentlig ikke ønsker på nuværende tidspunkt, lyder det fra Maliina Abelsen.

Den tidlige udbetaling betyder nemlig, at der ryger mellem 60 og 70 millioner kroner ud af landskassen 8-10 dage før, Selvstyret har bloktilskuddet i hænde. Og det sætter således pres på beholdningen, der kan risikere at komme under minimumslikviditetskravet på 600 millioner kroner.

Men konsekvensen af ændringen bliver i stedet et pres på de enkelte lønmodtageres kassebeholdning, mener fagorganisationerne. Og det vil gå hårdt ud over familiernes mulighed for at fejre en anstændig jul.

- Vores medlemmer har i forvejen en sølle løn, som er meget svær at få til at slå til, så hvis man indfører den praksis, rammer man vores medlemmer meget hårdt. Og især deres børn. De har i hvert fald ikke tænkt sig om, da de tog denne beslutning, mener SIK's formand, Jess G. Berthelsen.

Og han er helt på linie med lærernes forening, IMAK.

- Det er en forringelse i forhold til lønmodtagerne, fordi de får forringet deres likviditet. Det har været praksis i mange år, og når det har været praksis i mange år, så får det en aftales gyldighed, siger IMAK's formand Sivso Dorph.

Men Naalakkersuisoq for finanser, mener ikke at ændringen nødvendigvis behøver at være lig med forringelser hos lønmodtagerne.

- Man får jo ikke flere penge, fordi man får udbetalt lønnen før jul. Men vi tager beslutningen så tidligt og melder den ud nu, så hvis man allerede ved nu, at man har et behov for at spare op yderligere op til jul, så har man en chance nu for at gøre det, opfordrer Maliina Abelsen.