Maliina Abelsen: Kiffaq-kontoen er nødvendig

I onsdags foreslog Skatte og Velfærdskommissionen, at vi opretter en såkaldt Kiffaq-konto, der skal være med til at minimere antallet af de dårlige betale.
Skrevet af Jaaku Lyberth
14. marts 2011 17:30

Og Naalakkersusisoq for finanser Maliina Abelsen er enig i, at systemet til at inddrive gæld til det offentlige er alt for ineffektivt.

Hun mener derfor - ligesom Skatte- og Velfærdskommissionen - at der bør oprettes et system der er effektivt og billigt til at indrive den store gæld, borgerne har til det offentlige.

Og derfor vil Naalakkersuisoq for finanser nu kigge nærmere på kommisionens forslag om den såkaldte Kiffaq konto.

- Vi kan ikke komme uden om den, vi skal forholde os til at der er for mange restancer og vores system er ikke effektiv nok til at tilbagebetale gæld til de offentlige, siger Maliina Abelsen.

Hun mener ikke, at forslaget er formynderisk, selvom borgere med en Kiffaq-konto i princippet vil miste kontrollen over, hvad de vil bruge deres penge til. Kontoen vil i stedet lette incassoarbejdet og arbejdet med inkasso er i forvejen for dyrt for skatteborgerne, argumenterer Maliina Abelsen.

Det er ikke formynderisk at oprette en Kiffaq-konto, siger hun, og tilføjer at det er for at lette det administrative system.

- Vi er nået til et punkt, hvor der er alt for mange, der arbejder med inkassosager og med at inddrive penge, siger Naalakkersuisoq for finanser.

Vi skal sørge for at der ikke er en masse mennesker, der arbejder med restancer. Skatteborgerne betaler rigtig mange penge for at inddrive gæld.

Hun synes, at det er god anbefaling fra skatte- og velfærdskommissionen som kan være nyttigt for hele samfundet.

Indstilling fra Skatte og Velfærdskommissionen skal naturligvis diskuteres og vurderes for at finde den bedste og mest enkle model for vores samfund, siger Maliina Abelsen, som synes at det er en god anbefaling om Kiffaq kontoen, som kan gøres til vores egen.

Men kontoens navn Kiffaq kontoen er gammeldags og lyder fra den tid Grønland var en koloni, siger nogle af medlemmerne i Naalakkersuisut og medlemmer i Inatsisartut.