Makrelkvotekritik: Også GFO Aps føler sig forbigået

I forbindelse med årets tildeling af makrelkvoter på 85.000 tons, hagler kritikken stadig ned over departementet for for fiskeri, fangst og landbrug.
Foto © : Magnus Simonsen
Skrevet af Apollo Jeremiassen
04. juni 2015 06:42

Først var det NUSUKA og KNAPK, som mener, at hjemmehørende rederier med eksisterende skibe er forbigået af Selvstyret i forhold til store rederier, for eksempel Greenland Pelagic A/S, som er ejet af Royal Greenland, Polar Seafood og det engelske rederi, J. Marr Seafood.

NUSUKA og KNAPK mener, at departementet for fiskeri, fangst og landbrug ikke har udvist vilje til at imødekomme hjemmehørende fiskeres ønske om at deltage i markrelfiskeriet og, at dette måtte ændres radikalt, så grønlænderne få mulighed for at deltage i fiskeriet.

LÆS OGSÅ Fiskeridepartement om kritik: Alt er sket efter bogen

Et andet selskab, som sidste år fik tildelt en kvote på 6.000 tons, er Greenland Fish and Offshore Aps, som ejes af hjemmehørende fiskere og fangere fra Øst- og Vestgrønland, fik heller ikke fik fornyet deres licens til at fange makreller i år.

Greenland Fish and Offshore Aps' direktør, Svend Erik Sønderstrup siger til KNR, at deres selskab, som det engelske rederi, J. Marr Seafood også er medejere for, har opfyldt kriterierne for at forny licensen fra sidste år.

- J. Marr Seafood har under en trejdedel ejerskab af vores selskab, som er Selvstyrets kriterie for, at tildele en kvote til grønlandske selskaber. Derfor har vi overholdt kriterierne til punkt og prikke, siger direktør, Svend Erik Sønderstrup og fortsætter.

- Tilbage står nu 15 fiskere og fangere fra Øst -og Vestgrønland med en usikker fremtid i møde og dette trods for, at vi har forberedt en fabriksprojekt i Tasiilaq, så fiskeriet i Østgrønland kan realiseres i fremtiden, siger altså Svend Erik Sønderstrup.

LÆS OGSÅ Årets makrelkvoter endelig fordelt

I en pressemeddelelse fra den 2. juni 2015, altså i tirsdag, skriver departementchefen for fiskeri, fangst og landbrug, Jørgen Isak Olsen, at alt fordeling af makrelkvoterne er sket på baggrund af objektive og saglige kriterier og er i overenstemmelse med lovgivningen.

 

KNR beklager fejl

Efter vi fik bragt historien den 4. juni 2015, gjorde Royal Greenland A/S KNR opmærksom på, at Royal Greenland ikke er medejere af Greenland Fish and Offshore Aps, som vi skrev i første omgang. Vi beklager fejlen.