Makrelforhandlinger brudt sammen

Forhandlingerne om makrelkvoterne i Nordatlanten for 2014 brød sammen sent i går aftes.
Skrevet af Martine Lind Krebs
06. marts 2014 07:39

Forhandlingerne fandt sted i den skotske hovedstad Edinburgh, hvor de ellers var blevet forlænget med et døgn i forsøget på at nå til enighed. Men efter tre dage måtte parterne, EU, Norge, Rusland, Island og Færøerne altså i går rejse hjem med uforrettet sag. Det skriver Fiskeritidende.

Det er især Island og Færøerne, der har presset på for højere makrelkvoter, da de mener at bestandene har flyttet sig så meget, at der bør tages højde for det i kvotetildelingen. Makrel- og sildefiskere fra Færøerne har siden august været forment adgang til EU-havne, fordi de fanger 3 gange så mange sild og 4 gange så mange makrel som aftalt.

Grunden til sammenbruddet i forhandlingerne kendes ikke, men den norske havfiskeriorganisation Fiskebåt skyder skylden på EU og Island, fordi de ville have lov at fiske  - både på egne farvande og tage del i det grønlandske makrelfiskeri.

- Årsagen til sammenbruddet var, at Island og EU ikke ville forpligte sig til at lade være at fiske makrel på den høje kvote på 100.000 tons, som Grønland har fastlagt, siger direktør Audun Maråk.

Ifølge den norske fiskeriavis Fiskaren indgik EU og Grønland forud for aftalerne en hemmelig aftale om, at EU får halvdelen af Grønlands makrelkvote som modydelse for de grønlandske EU-midler. Ifølge kontorchef Emanuel Rosing, som er sagsbehandler på området, er det imidlertid ikke korrekt. Han henviser til de eksisterende aftaler mellem EU og Grønland og afviser blankt, at der skulle være indgået nogen hemmelig aftale herudover.

Fra EU's side kastets skylden imidlertid på Norge. Det var Norge, der afviste EU-kommissionens kompromisforslag, mens Island og Færøerne sagde ja, lyder det fra fiskerikommissær Maria Damanaki, som var mødeleder.

- En gylden mulighed er gået tabt, erklærer den græske EU-kommissær på sin hjemmeside ifølge Fagpressen.eu.

Færøernes fiskeriminister Jacob Vestergaard fastslår, at det ikke var Færøernes skyld denne gang. Det foreliggende tilbud på bordet svarede til Færøernes niveau, siger han til Kringvarp.

Norge og EU vil nu forsøge at nå til enighed om makrelkvoter, forhandlingerne starter i dag. Færøerne vil muligvis også forsøge at blive del af denne aftale.