Makrelfiskeri ikke gyldent endnu

Der er blevet fordelt store kvoter inden for makrelfiskeriet, men ind til videre er der ikke noget som tyder på, at de vil munde ud i nye arbejdspladser.
19. maj 2014 14:39

12 grønlandske og udenlandske fiskervirksomheder har fået tildelt makrelkvoter for i år. I alt er det blevet til en stor forsøgskvote på 100.000 ton.

Men det lader ikke til, at der vil blive skabt mange nye grønlandske arbejdspladser, til det er den nye makrelafgift for høj og dermed bliver overskuddet for virksomhederne for lavt, lyder det fra fiskeriet.

- Vi skal fiske fire gange så meget makrel, som vi gør nu, før det giver en økonomisk gevinst for os, lyder det fra én af landets mellemstore fiskevirksomheder.

KNR har talt med flere fiskere, og op til den kommende makrelsæson tegner der sig bestemt ikke et gyldent billede af mange nye arbejdspladser og millionindtægter.

37 virksomheder ansøgte om makrelkvoter, og i sidste uge fik 12 af dem tildelt kvoter. De største aktører er Royal Greenland og Polar Seafood med 20.000 og 18.000 ton. Af de mellemstore og små fiskere, der har fået lov til at fiske makrel, kan nævnes Niisa Trawl, Robert Møller, Michael Skourup, Halibut Greenland og Arctic Prime. 52.000 ton af fiskene er øremærkede til virksomheder med grønlandske både. Fiskevirksomhederne vil bygge deres både om, købe nye eller chartre specialiserede skibe ind - med eller uden lokalt mandskab.

Royal Greenland fiskede sidste år en beskeden mængde makrel, men selvstyregiganten er i år blevet begavet med en femtedel af landets makreller. KNR har forsøgt at spørge ind til, hvor mange nye arbejdspladser makrellen vil skabe på trawlere og fabrikker. Én virksomhed havde regnet med at have fire skibe kun til makrelfiskeriet, men vil nu nøjes med to eller tre både, efter en makrelafgift på 1,5 krone træder i kraft. En anden virksomhed fortæller, at man regner med at køre videre med samme besætning på en ny omrigget båd, der både vil kunne trawle rejer og makreller.

Det er altså svært at få øje på nogen øget beskæftigelse lige foreløbig, med de oplysninger KNR har.

Direktør i KNAPK og formand for fiskerirådet Petrus Biilmanm fortæller til KNR, at departementet for fiskeri endnu ikke har villet oplyse, hvem der har fået tildelt hvor mange kvoter, og hvorfor enkelte virksomheder har fået forrang.

I næste uge vil Departementet for Fiskeri bekræfte, hvilke virksomheder der får lov til at fiske hvilke mængder makrel - efter man har indhentet dokumentation på virksomhedernes charteraftaler.