Makrelafgiften splitter udvalg

En udvalgsbehandling var ikke nok for at træffe beslutning om en ny afgift på makrelfiskeriet. Spørgsmålet blev i går sendt tilbage til Finans- og Skatteudvalget.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
22. maj 2014 05:02

At afgiften igen skal til udvalgsbehandling, skyldes den simple grund, at alle udvalgsmedlemmer så vidt muligt skal være enige, meldte udvalgsformand Jens Immanuelsen, Siumut, under andenbehandling af makrelafgiften i salen i går.

Under den sidste udvalgsbehandling af afgiften på makreller, var flertallet af medlemmer i udvalget enige om, at afgiften på makreller så vidt muligt skal være til gavn økonomisk for det grønlandske samfund.

Derfor kom udvalget med fire særlige hensyn til fastsættelse af afgiften på makreller:

- At afgiften bør fremme større grad af grønlandsk beskæftigelse og kapacitetsudvikling

- at aftaler med udenlandske fartøjer primært er at sikre størst mulige fangsmængder

- at afgiftsstrukturen sikrer udnyttelse af fiskerressourcen med størst muligt økonomisk udbytte for det grønlandske samfund

- at der skal tages forbehold for, at et afgiftssystem ikke unødigt må forringe det budgetterede afgiftprovenu på 90 millioner kroner på kort sigt.

Disse hensyn er naalakkersusioq for finanser og indenrigsanlæggender Vittus Qujaukitsoq glad for og lover derfor, at når fiskerireformen til efteråret bliver behandlet, så vil erfaringerne fra makrelfiskeriet og afgiftprovenuet blive indarbejdet i reformforslaget.

Efter den sidste udvalgsmøde, har Inuit Ataqatigiit, som er i mindretal i udvalget, imidlertid udtalt, at processen var stærkt kritisabelt, og at koalitionen i forbindelse med fastsættelsen af makrelafgiften igen har brugt deres flertal til at lukke af for debat og en seriøs lovbehandling.

Men uanset oppositionens hjertesuk, så kommer punktet til udvalgsbehandling igen, inden Inatsisartut 3. behandler markrelafgiften i starten af juni måned.