Makrelafgiften kan ende mindre end halvanden krone

Efter Inatsisartut i går debatterede afgiften på makreller, kan afgiftssatsen pr. kilo ende med en meget mindre end det, Naalakkersuisut har varslet, men det kræver, at alle partier i Finans- og Skatteudvalget er enige.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
22. maj 2014 12:56

Det siger formanden for udvalget, Jens Immanuelsen, Siumut.

Efter debatten om afgiftsstørrelsen og oppositionsmedlemmernes forslag om en mindre afgift på makreller, er der nu åbent for et kompromis, inden forslaget kommer under 3. behandling i Inatsisartut, siger Jens Immanuelsen, der dog ikke vil sætte tal på. hvad afgiften kan ende med at være.

Under den sidste udvalgsbehandling af afgiften på makreller, forud for andenbehandling i Inatsisartut i går, var flertallet af medlemmer i udvalget enige om, at afgiften på makreller så vidt muligt skal være til gavn økonomisk for det grønlandske samfund.

Og hvis det skal være til gavn for samfundet, så skal afgiften ikke være på 1,50 øre, men kun skal være 60 øre pr. kilo, mener mindretallet af medlemmerne i udvalget fra Inuit Ataqatigiit.

- Vi er ikke imod en resourcerente, men vi er sådan set imod, at man laver processen på den her måde, hvor man meget tilfældigt lægger en eler andet afgiftssats. Så opgaven i finansudvalget blev at prøve at finde ud af, hvad der er en rimelig og korrekt afgiftssats. Vi er simpelthen ikke enige med flertallet i, at halvanden krone er passende, siger medlem af udvalget Naaja Nathanielsen, der vil se det konkrete forslag fra koalitionen.

- Når vi mødes i dag, ved jeg ikke, hvad der kommer på bordet. Vi vil meget gerne opnå en kompromis i denne sag og er lydhøre, som vi altid har været. Og det er derfor, vi altid har insisteret på at høre parterne og have en dialog med naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq, men det har ikke været muligt, siger Naaja Nathanielsen.

Formanden for udvalget, Jens Immanuelsen, har hele tiden under processen ment, at så mange medlemmer i udvalget som muligt burde være enige om fastsættelsen af afgiften, inden sagen kommer under 3. behandling i Inatsisartut.

- Hvis alle medlemmerne i udvalget kan blive enige, vil det kun gavne det grønlandske samfund, siger han.

Makrelafgiften kommer únder 3. behandling i starten af juni måned.