Makivik opfordrer til samarbejde om Arktis

Mindre is ved Arktis giver plads til mere sejlads. Derfor skal inuitbefolkningen tale sammen på tværs af landegrænser, mener præsident for Makivik Korporationen i Nunavik.
13. juni 2010 13:12

- Vi vil gerne finde nye måder at samarbejde med grønlændere og andre inuitfolk på, siger Makivik Korporationens præsident Pita Aatami til KNR.

Nu da der kommer mindre is vil der blive mere sejlads, blandt andet med krydstogtskibe. Makivik Korporationen ejer krydstogtsselskabet Cruisenorth, der vil begynde at sejle til Grønland nu til sommer.

Og der kommer flere og flere andre krydstogtsskibe, der også vil sejle mellem arktisk Canada og Grønland. For det er på mode med arktiske krydstogter i øjeblikket, fortæller Pita Aatami.

Ifølge ham vil også andre former for kommerciel sejlads stige, nu da der er mindre is:

- Derfor er det vigtigt, at vi samarbejder med andre inuitfolk. For dette er vort hjemland og hvad bedre måde end at gøre det selv i stedet for at have folk udefra gøre det for os, siger Makivik Korporationens præsident.

Han mener, at det nu er meget vigtigt at beskytte de arktiske egne. Og at dette bør gøres i samarbejde med grønlændere og Inuit fra Alaska og Canada.

Pita Aatami deltager i ICC’s generalforsamling i slutningen af juni. Her vil han mødes med folk i Nuuk om fælles interesser.