Macron: Grønland er ikke til salg

Den franske præsident støttede tidligere i dag Grønland i en åbningstale på en FN-konference om at beskytte verdenshavene.
Macron kommer på besøg i Grønland på søndag sammen med den danske statsminister. De skal mødes med Jens-Frederik Nielsen, der er formand for naalakkersuisut, og ifølge Politico skal de tre tale om sikkerhed i Nordatlanten og Arktis, klimaændringer, energi og kritiske mineraler. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
09. juni 2025 12:03

- Grønland er ikke noget, man bare kan tage, og det samme gælder Antarktis og det åbne hav – de er ikke til salg.

 Det sagde den franske præsident Emmanuel Macron tidligere i dag i sin åbningstale på en FN-konference om at beskytte verdenshavene. Konferencen er i Nice. 

Det skriver mediet Politico.

Kommentaren er naturligvis en klar hentydning til den amerikanske præsident Donald Trumps idé om at kontrollere og overtage Grønland.

Macron kommer på besøg på søndag sammen med den danske statsminister Mette Frederiksen. De skal mødes med Jens-Frederik Nielsen (Demokraatit), der er formand for naalakkersuisut, og ifølge Politico skal de tre tale om sikkerhed i Nordatlanten og Arktis, klimaændringer, energi og kritiske mineraler. 

Og netop Macron har været ganske tydelig i sin opbakning til Grønland. I januar viste Frankrig sin støtte ved at sige, at landet var klar til at sende soldater til Grønland, hvis Kongeriget Danmark beder om det for at modstå presset fra Donald Trump.

Vivian Motzfeldt inviterede

I maj besøgte Vivian Motzfeldt (S), der er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Frankrig og afleverede i den forbindelse en invitation til at komme på besøg i Grønland.

Under besøget takkede Vivian Motzfeldt for Frankrigs støtte under det store pres fra Trump i begyndelsen af året.

Tidligere på året har franske piloter trænet flylandinger med Airbus A400M i Grønland. Formålet var at træne at lande og lette på steder, som er ufremkommelige på grund af is og sne.

Sent her til  eftermiddag reagerede formanden for naalakkersuisut Jens-Frederik Nielsen på Facebook: 

- Jeg er glad for, at præsidenten endnu engang gjorde det klart og dermed støttede Grønland, skriver han: 

USA's ønske om Grønlandsk kontrol

Den 23. december 2024 udtalte Donald Trump, at han mener, USA skal have ejerskab over Grønland. Sidenhen er budskabet blevet gentaget i flæng af både ham selv og hans ansatte.

7. januar landede Donald Trumps ældste søn, Donald Trump Jr., i Nuuk, hvilket fik hele verdens opmærksomhed rettet mod Grønland.

Samme dag sagde den kommende præsident, at han ikke vil udelukke at bruge økonomisk eller militær tvang for at få kontrol over Grønland - på trods af at USA og Danmark begge er medlemmer af Nato og på trods af, at USA har haft en militær tilstedeværelse i Grønland siden Anden Verdenskrig.

13. marts blev præsident Trump spurgt ind til, om han ville annektere Grønland. Her svarede han, at han: - Jeg tror det vil ske.

15. marts gik nuumiut på gaden i demonstration mod USA's ønske om at overtage Grønland. Muligvis den største demonstration i landets historie.

Efter længere debat og varsel om demonstrationer aflyste hustruen til den amerikanske vicepræsident J.D. Vance et ellers planlagt besøg til Sisimiut. I stedet landede parret d. 28. marts på Pituffik Space Base, hvorfra der blev holdt pressemøde.

10. april afslørede The New York Times, at den amerikanske strategi nu var at overtale grønlænderne til at blive en del af USA - blandt andet gennem blød magt og gennem private investeringer.

6. maj kunne Wall Street Journal afsløre, at den amerikanske præsident, Donald Trump, har beordret lederne af efterretningstjenester såsom CIA, NSA og DIA til at øge indsamling af efterretninger i Grønland. Blandt andet lød ordren, at der skal laves en oversigt over grønlændere, som kan hjælpe USA med at opnå deres mål. Det fik flere eksperter og lande til at mistænke amerikansk spionage i Grønland.