Mønsterelev uden fravær

En mønsterelev i GUX i Sisimiut har ikke haft sygefravær i 3 år og afleverer altid sine opgaver til tiden.
Skrevet af Dorthea Johansen
02. maj 2014 16:05

Mona Jeremiassen  har sidste skoledag i udgangen af denne måned. Men før det skal hun, ligesom alle andre tredjeårs elever i gymnasium, til eksamen for at får en studenterhue.

På GUX, som er et gymnasium i Sisimiut, er der omkring 90 elever. Ud af de 90 elever, som bliver studenter i år, er Mona Jeremiassen den eneste, der ikke haft en eneste sygedag på 3 år. Hun kommer heller ikke for sent til timerne og har afleveret alle opgaver til tiden i alle de 3 år, hun har gået i gymnasiet.

At komme til tiden er noget Mona Jeremiassen allerede lærte i folkeskolen. Hun fik en pris for at være en flittig elev. Siden begyndte hun at fokusere på sin uddannelse.

- Der er ikke noget andet, jeg passe så godt som min uddannelse. Jeg dyrker ikke sport eller går til fester eller sådan noget andet. Jeg er god til at passe min skolegang, siger hun.

Det er ikke kun på gymnasiet i Sisimiut, at Mona Jeremiassen ikke har haft sygefravær. Da hun gik på Piareersarfik havde hun det heller ikke. 

Hun indrømmer, at hun i løbet af sin gymnasietid har haft mindre sygdomme, såsom hovedpine og migræne. Men disse 'små' sygedomme har ikke hindret hende i at møde op hver dag i 3 år.

Fraværsstatistikken i gymnasierne i Grønland i 2013 viser, at den gennemsnitlige fraværsprocent er høj. Allerede fra den første skoledag i august og to måneder frem sidste år, var fraværsprocenten på 15 procent i alle landets 5 gymnasier.

Det gennemsnitlige fravær er alt for høj, mener Mona Jeremiassen, der mener, at enhver elev kan komme til tiden under hele gymnasietiden, hvis bare de vil.

- Hvis jeg kan blive student uden fravær på 3 år, så kan alle andre, hvis bare de vil, siger Mona Jeremiassen.

Mona Jeremiassens råd til kommende elever i gymnasiet er at begrænse sig selv. Hun mener, at det er vigtigt at gå tidligt i seng og sove i 8 timer, så man kan være frisk og udhvilet til den næste dag.