Mænd tjener mere end kvinder

Mænd tjener 33 procent mere i løn end kvinder. Det slår Grønlands Statistik fast i deres nyeste indkomstopgørelse.
Skrevet af Naimah Hussain
03. februar 2011 10:34

Lønforskellen gør sig gældende for hele landet, hvor det generelle billede er, at mænd tjener væsentligt mere end kvinder.

I den positive ende af statistikken skal det dog nævnes, at kvinders indkomster i gennemsnit er steget 3,7 procent mere end mænds. Men en forskel på hele 33 procent er ikke godt nok, selvom forskellen i fjor lød på 40 procent, mener IA's Naaja Nathanielsen:

-Vi skal dels have nogle flere kvinder fra det offentlige over i det private, og så skal vi selvfølgelig fortsætte med vores uddannelsespolitik. Man skal også være opmærksom på, at når kvinder for eksempel træder fra for at tage barsel, hvad de oftest gør, så kommer de bag i karrierestigen. Så det handler også om at sikre, at mænd og kvinder har en lige adgang til at træde op af karrierestigen og dermed få en højere indkomst.

Størst er forskellen i Kommuneqarfik Sermersooq, hvor mænd i gennemsnit tjener 85.000 kroner mere årligt, end kvinderne.

Sidste år fastslog Siumuts medlem af Inatsisartut, Ruth Heilmann, at en tilbundsgående undersøgelse om ligeløn var nødvendig.

Ligelønsproblematikken har da også været på bordet hos Siumut, der har foreslået en familiepolitik, ligesom Ruth Heilmann har deltaget i en konference i Island om kvinders forhold, men oppositionspartiet forholder sig stadig afventende her et år efter, at Ruth Heilmann krævede en undersøgelse af sagen.

-Vi afventer hvordan landsstyret reagerer på det forslag vi er kommet med om en familiepolitik på arbejdsmarkedet. Og så skal vi også se, hvor skatte- og velfærdskommissionens arbejde ender, siger Ruth Heilmann.

Samtidig ønsker Ruth Heilmann dog ændringer i de nuværende forhold, og hun mener, at forskellen på løn er utilfredsstillende.

Blandt andet skal der flere kvinder på landets topposter, mener Ruth Heilmann, som dog kaster bolden videre til SIK, Grønlands Arbejdsgiverforening og Naalakkersuisut.

- De skal også være med i denne her diskussion, det er jo ikke Siumuts ansvar alene, forsvarer hun sig.

Statistikken tager ikke højde for forskelle i erhverv og antal arbejdstimer, men blot tager realtallene for indkomst ud fra skatteindberetninger. En mere konkret statistik findes slet ikke, oplyser Grønlands Statistik.

Ligestillingsrådet holder møde mandag den 7. februar, og formand for rådet, Poul Hansen siger, at den nye indkomststatistik nu kommer på dagsordenen.