Måling: Flertal i Sverige går ind for Nato-medlemskab

Opbakning til medlemskab er steget markant efter finsk statsministerbesøg i Sverige.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (tv.v.) og Finlands statsminister Sanna Marin mødtes tidligere på måneden i Stockholm, hvor de bl.a. drøftet medlemskab af NATO, Foto © : RitzauScanpix
Skrevet af Ritzau
21. april 2022 10:27

Et flertal i Sverige går nu ind for et medlemskab af Nato, viser en ny meningsmåling fra Novus. Opbakningen til et medlemskab er blevet styrket efter Finlands statsminister, Sanna Marin, har besøgt Stockholm og drøftet et finsk og svensk medlemskab af Nato.

Ifølge svensk tv var der for en uge siden opbakning til et svensk Nato-medlemskab fra 45 procent af vælgerne. Torsdag er opbakningen steget til over 50 procent for første gang i Novus' målinger.

Onsdag viste en meningsmåling fra Demoskop en opbakning på 57 procent ifølge Aftonbladet.

Opbakningen i Novus' undersøgelser er steget markant efter det finske statsministerbesøg i Sverige. En undersøgelse viser, at hele 64 procent af svenskerne vil følge Finland, hvis landet søger optagelse i Nato.

Ifølge Novus er 24 procent af svenskerne imod medlemskab af den vestlige alliance. Det er en nedgang fra den forrige måling. Det er navnligt vælgere, som stemmer på statsminister Magdalena Anderssons parti Socialdemokraterna, som har ændret holdning til medlemskab af Nato.

– Der er ikke øget opbakning til Nato blandt de socialdemokratiske vælgere, men den andel som var klart imod er blevet mindre, og flere er nu i tvivl, siger den administrerende direktør i Novus, Torbjörn Sjöström.

Halvdelen af de adspurgte svenskere mener, at et medlemskab af Nato vil øge Sveriges sikkerhed, mens 19 procent mener, at sikkerhedssituationen vil være uændret. 16 procent mener, at et medlemskab vil gøre Sverige mindre sikkert.

En finsk afgørelse om Nato ventes at komme inden for få uger ifølge Finlands statsminister.

I Sverige foretages nu en sikkerhedspolitisk analyse, der skal være klar 31. maj. Den svenske statsminister har varslet, at den kan blive færdige tidligere.