Lysterapi er effektiv mod vinterdepressioner

Ny forskning viser at 12 til 14 procent af alle grønlændere lider af vinterdepressioner. Symptomerne er konstant træthed, ingen energi, lyst til usund mad og til at krybe i hi og sove vinteren væk ligesom bjørnene.
Skrevet af Karsten Sommer
13. april 2010 09:58

Men heldigvis kan langt de fleste kureres ved hjælp af lysterapi, mener overlæge Henrik Dam, der står bag undersøgelsen.

Han er til daglig overlæge på Psykiatrisk Afdeling på Rigshospitalet i Danmark og har lavet undersøgelsen i samarbejde med bl.a. overlæge Fatuma Ali, der tidligere har været ansat på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

Det er især yngre kvinder som bliver ramt af vinterdepression.

- Folk klager over at de ingen energi har, og at det hele er gråt og trist, forklarer Henrik Dam.

Graden af vinterdepressioner udløses af mørke og kulde. Omkring Ækvator kender man ikke til vinterdepressioner, men jo længere nordpå man kommer, jo flere rammes.

- I undersøgelsen kunne vi også se forskel på Nord og Sydgrønland. Jo længere sydpå du kommer, jo færre vinterdepressioner er der, siger Henrik Dam.

Heldigvis kan langt de fleste vinterdepressioner kureres med lysterapi.

- Mellem 50 og 75 procent har glæde af lysterapien, hvis de ikke lider af andre depressioner også, siger overlægen.

På hospitalet i Nuuk og flere andre byer kan man i dag låne lysterapilamper med hjem, og det giver hurtige resultater, fortæller Henrik Dam.