Lynge og Lidegaard på tur i Østgrønland

Naalakkersuisoq Miiti Lynge er i disse dage på besøg på forskningsstation Zackenberg sammen med sin danske kollega, klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard. Besøget skal bruges til at give de to politikere et indblik i klimaforskningen, der drives på forskningsstationen.
Skrevet af Peter Troelsen
20. august 2013 08:44

Zackenberg ejes af Selvstyret og drives i dagligdagen af Århus Universitet. På stedet studerer forskere fra bl.a. Naturinstituttet de klimaændringer der er og deres påvirkning af de arktiske økosystemer.

- Jeg er glad for at mødes med Martin Lidegaard, som jeg har et godt samarbejde med, og jeg er stolt af den store viden, som Grønland bidrager til den internationale klimaforskning med i kraft af arbejdet her på Zackenberg. Der er i disse år meget fokus på Grønland, fordi vi her mærker klimaforandringerne på nærmeste hold.  Den viden, der generes her, giver et enestående indblik i, hvordan klimaændringerne påvirker vores land og bidrager samtidig til en bedre forståelse for påvirkningerne af det globale klima. Under mit besøg har jeg haft mulighed for at se, hvordan arbejdet forgår. På Zackenberg måler man, hvad der rent faktisk sker med klimaet, og det er et vigtigt bidrag til forskningen, fastslår Miiti Lynge.

Klimaproblematikken er en af de sager, der ligger højst på dagsordenen hos Naalakkersuisut. Her kan man bl.a. pege på den forestående åbning af vandkraftværket i Ilulissat, der medvirker til at fastholde en meget høj prioritering af vedvarende energi.

- Vores store investeringer i vandkraft gør, at vi i år når op på, at 70 % af den offentlige energiforsyning stammer fra vedvarende energi. Grønland tager sit medansvar for det globale klima alvorligt, siger Miiti Lynge.