Lydkunstner præsenterer lyden af affald i Nuuk

Hvordan lyder en losseplads....eller chokoladefabrikken i Nuuk? Det mærkelige spørgsmål kan man få svar på i de kommende dage på Nuuk Kunstmuseum.
Foto © : Mads Pedersen/KNR
Skrevet af Karsten Sommer
10. august 2019 11:56

Museet præsenterer lydkunstneren Jacob Kirkegaard, der har gjort det til sin passion at optage lyd af affald, spildevand og rensningsanlæg i både Danmark, Letland og fra en af verdens største lossepladser i Nairobi, Kenya.    

Og nu har han også optaget lyden af menneskets efterladenskaber i form af skrald og kloakker i Nuuk. Blandt andet har han optaget lyden af den såkaldte chokoladefabrik, der tager sig af natrenovationen i hovedstaden.

Jacob Kirkegaard begraver lydsensorer i endeløse bjerge af affald, sænker specielle mikrofoner - hydrofoner - ned i spildevand og forurenede floder, og optager lyde fra ting, der aldrig før er blevet optaget.

- Udstillingen er et intimt portræt af menneskehedens efterladenskaber og tilknyttede industri, skriver Nuuk Kunstmuseum i sin introduktion til de små nye lydværker, som nu kan opleves på musset. 

Udover de hidtil ukendte lyde fra Nuuk vises også kunstværket Testimonium, der består af affaldslyde fra steder langt fra Grønland.

Værkerne kan ses og høres på Nuuk Kunstmuseum frem til søndag den 11. august.