'Luk værtshusene om søndagen'

Fremover kan værtshusene her i landet blive tvunget til at holde lukket om søndagen. Agatha Fontain, naalakkersuisoq for sundhed, lægger i hvert fald op til en debat af befolkningens alkoholforbrug.
Skrevet af Rune Langhoff
09. juli 2011 12:50

- Hvorfor skal værthusene holde åbne om søndagen, som er familiernes traditionelle fridag til hygge og samvær, og hvorfor skal vi på vej til gudstjeneste se stærkt berusede personer tumle rundt, spørger hun således i den seneste udgave af Sermitsiaq.

Derfor har hun taget initiativ til et seminar i Nuuk, som skal afholdes i september, hvor spiritusforbruget her til lands skal debattes.

- Den måde, som vi drikker på, gør os syge, og det vil jeg ikke acceptere, lyder det fra landets øverste sundhedsansvarlige.

Ifølge Sermitsiaq blev forslaget allerede debatteret på IAs landsmøde for nylig.

Her protesterede IAs Inatsisartut-medlem, Storm Ludvigsen:

- Nye restriktioner vil blot medføre en trodsighed, som igen vil øge drikkeriet, og så er der intet vundet ved en stramning, lød det fra Storm Ludvigsen.

Men Agathe Fontain fastholder, at nok er alkoholforbruget faldet gennem de senere år, men de negative følgevirkninger af alkoholforbrug, er ikke faldet tilsvarende. Hvilket altså nødvendiggør yderligere stramninger.

I fjor drak hver grønlænder over 14 år i gennemsnit 10,43 liter ren alkohol. I 1987, hvor alkoholforbruget var højest, var forbruget på omkring 22 liter for alle over 14 år.