Lufthavnen fortsætter som hidtil

Der er ingen grund til at frygte Kangerlussuaqs fremtid som lufthavn, på trods af de senere dages voldsomme oversvømmelser omkring elven.
Skrevet af Karsten Sommer
14. juli 2012 14:59

Det siger Naalakkersuisoq for Infrastruktur, Jens B. Frederiksen, i forbindelse med sit besøg i Kangerlussuaq i går og i dag, hvor han har besigtiget elven.

- Der er ingen fare for Kangerlussuaqs fortsatte drift som lufthavn, siger han til Sermitsiaqs netavis.

- Vand- og elforsyningen er intakt, og vi forventer, at den forbliver intakt. Mittarfeqarfiit har lavet en nødplan, så der hele tiden vil være strøm, siger han til netavisen.

I forbindelse med den voldsomme strøm af smeltevand fra indlandsisen har flere frygtet, at det skulle komme til at påvirke driften af landets vigtigste knudepunkt for flytrafik. Men efter at have set det med egne øjne, beroliger Jens B. Frederiksen.

- Skaderne ser overkommelige ud. Når vandstanden kommer ned på normalt niveau, vil skaderne på broen være til at overse, siger han.

Jens B. Frederiksen sidder lige nu i møde med blandt andet Qeqqeta Kommunias borgmester Hermann Bertelsen, bygdebestyrelsen samt chefen for Mittarfeqarfiit, direktør Jens Lauridsen, for at drøfte situationen.

Under oversvømmelsen er der hvert sekund fosset 3,5 million liter vand gennem elven. Den hidtidige rekord fra 1984 var to millioner liter vand i sekundet.