Lovforslag om børneattest på landstingets bord

Hvis landstinget på efterårssamlingen siger ja, så bliver de såkaldte børneattester obligatoriske fra den 1. januar næste år. Det betyder, at alle arbejdsgivere ved nyansættelser skal kræve en børneattest af alle medarbejdere, der via deres arbejde kommer i direkte kontakt med børn under 15 år.
24. juli 2009 14:18

Indførelsen af en børneattest - som led i forebyggelsen af sædelighedsforbrydelser - har været længe undervejs. Men den ventes ikke at støde på modstand i landstingiet.

Attesten er i al sin enkelhed en udskrift fra Det Centrale Kriminalregister og vil vise eventuelle overtrædelser af kriminallovens bestemmelser om sædelighedskriminalitet mod børn under 15 år både her i landet og i Danmark.

Arbejdsgivere har allerede i dag mulighed for at kræve en ren straffeattest af deres medarbejdere. Men det sker ikke i tilstrækkeligt omfang. Og derfor lægges der nu op til, at det bliver en pligt for arbejdsgiveren at forlange en børneattest ved alle ansættelser. Tilsidesættes pligten, kan arbejdsgiveren idømmes bøde.

Ansøgeren eller medarbejderen skal på sin side give sin tilladelse til, at arbejdsgiveren hos politiet indhenter en børneattest. Siger ansøgeren nej vil han eller hun ikke kunne ansættes i stillingen. Det skal understreges, at lovforslaget om børneattester kun gælder ved nyansættelser.

Det kan tilføjes, at lovforslaget om børneattester i sit sigte er meget vidtgående og vil udover de professionelle faggrupper omfatte de mange frivillige ledere hjælpere, der beskæftiger sig med børn i sportsklubber og foreninger.