Louisiana åbner ny stor udstilling om Arktis

Det anerkendte danske kunstmuseum Louisiana forsøger i ny udstilling at skildre Vestens omgang med det ukendte hvide nord.
Skrevet af mlk
26. september 2013 07:09

En iskerne, en kajak fra Knud Rasmussens samling og billeder fra det fatale forsøg på at nå Nordpolen i luftballon. Den store Arktis-udstilling på Louisiana åbnede i dag.

- Udstillingen er et nyt forsøg på at sige noget om, hvad det er, vi forestiller os, og hvad man har forestillet sig om Arktis i 1800-tallet. Hvad var det, der drev de her mænd ind over Indlandsisen? Inuitterne forstod det ikke, for hvad skulle man derinde?, siger museets direktør Poul Erik Tøjner, som også har kurateret udstillingen.

Han mener udstillingen er særligt aktuel i dag, hvor Arktis i den grad er kommet på den offentlige dagsorden.

- Når vi taler om fænomener af så politisk afgørende betydning som klimaændringer, så er det vigtigt, at folk ved noget om baggrunden. Og så tror jeg også, at det – at vi folder sådan en stor fortælling ud – kan skabe noget engagement, indlevelse og empati for, hvad det landskab har betydet.

Udstillingen er bygget op omkring syv temaer, hvoraf de fleste beskuer Arktis set udefra. Men også filmkunstneren Ivalo Franks seneste film ’Open’, som er en samtale med fem grønlandske retpsykiatriske patienter, har fået plads på udstillingen, og det er hun utrolig stolt over.

- Det er en kæmpe cadeau. Det behøver jeg nærsten ikke sige. Det er jo helt fantastisk, siger hun stolt.

Hun er glad for, at hendes film kan bidrage med en grønlandsk stemme om Arktis.

 - I Open går jeg ind og spørger fem mennesker, som kommer fra Grønland, men som er blevet taget væk derfra, hvordan de har det med Grønland og om deres savn. Den handler om deres perspektiv på Arktis. Det er derfor, min film er kommet med på udstillingen.

Udstillingen 'Arktis' er en af Louisianas i alt 4 årlige hovedudstillinger. Den kan ses frem til 2. februar.