Lossepladsbrand forpester Iqaluit

Nunavuts hovedstad Iqaluit er på fjerde uge indhyllet i røg fra en stor brand på lossepladsen.
10. juni 2014 06:48

Branden antændte den 20. maj, og det har vist sig umuligt at slukke den, så myndighederne venter på, at den brænder ud af sig selv, hvilket ikke forventes at ske lige med det første. Branden afgiver en tyk røg, der dækker det meste af byen. Røgen er nu så tyk, at Iqaluit i denne uge har måtte lukke flere af byens skoler.

Branden, 'dumpcano' som lokale har dybt den - med reference til ordene for losseplads og vulkan, er opstået dybt nede i en stor dynge affald og vurderes til at være på størrelse med en amerikansk fodboldbane og fire etager høj. Ifølge brandchefen er temperaturen yderst i branden omkring 1400 grader, og formodentligt meget mere inde midt i affaldsdyngen.

Det er ikke første gang, at lossepladsen brænder, men før i tiden var røgen ikke så uigennemtrængelig, fordi det mest var papirprodukter og almindeligt husholdningsaffald, der blev brændt. Nu er røgen uventet tyk på grund af plastik på lossepladsen.

Ifølge CBC News siger byens brandchef, Luc Grandmaison, at den bedste løsning nu er en strid vind i den rigtige retning, der kan blæse røgen væk fra byen.

Iqaluits sundhedstyrelse er i mellemtiden kommet med advarsler om at ældre, folk med hjerte- og lungeproblemer, såvel som yngre børn, om at de skal holde sig indendørs.