LOMROG III nærmer sig Nordploen

I øjeblikket er GEUS (De geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland) ved at kortlægge Lomonosov bjergkæden. En undersøisk bjergkæde, der går fra Grønland og hele vejen til Sibirien. Hvis alt går vel betyder resultaterne, at Grønland og Danmark kan gøre krav på en meget stor del af havbunden omkring Nordpolen.
Skrevet af Peter Troelsen
14. august 2012 12:51

På den sidste dag i juli afsejlede isbryderen Oden fra Svalbard med kurs mod Nordpolen. Ombord var et forskerhold, der har til opgave at sikre Danmark og Grønland en stor del af havbunden, og de resurser der måtte være, i området omkring Nordpolen. Med ombord på ekspeditionen er journalist Martin Breum fra Danmarks Radio. Rasmus Rasmussen fra KNR har talt med Martin Breum.

-I øjeblikket befinder vi os nord for den 88. breddegrad, små 200 km. fra Nordpolen. Vi samler beviser ind, som skal bruges, når Danmark og Grønland i 2014 indsender deres krav på Nordpolen til FN. Vi håber, at bevise at den undersøiske Lomonosov-bjergkæde går hele vejen fra Grønland til Nordpolen. Det vil give Danmark og Grønland stærke kort på hånden i deres krav på havbunden omkring Nordpolen, fortæller Martin Breum til KNR.

Forskerne ombord indsamler to typer af beviser. Dels måler de aflejringerne på havbunden og dels prøver de at bevise at Lomonosov bjergkæden er en naturlig del af det grønlandske grundfjeld. Lykkes det ser fremtiden lys ud for Rigsfællesskabet.

-Forskerne måler aflejringerne i 4.000 meters dybde, og de foreløbige resultater er forskerne godt tilfredse med. De bestyrker kravene på ejerskab af havbunden omkring Nordpolen. Danmark og Grønland er enige om at gøre krav på en stor del af Nordpolens havbund, men ikke om hvad den skal bruges til i fremtiden. Kuupik Kleist har før sagt, at hans personlige mening er, at man skal frede en stor del af de Arktiske Ocean, imens Danmark endnu ikke har taget stilling til, hvad man eventuelt skal bruge rettighederne til havbunden til, fastslår Martin Breum i sin samtale med KNR-journalisten Rasmus Rasmussen.