Lokale fangere er med på idéen

Både hos de lokale fangere i Illoqqortoormiut og hos Inatsisartuts Fangstudvalg er der støtte til idéen om, at man i Østgrønland skal kunne sælge sin isbjørnekvote til turister eller organisationer i stedet for at skyde isbjørnene.
30. marts 2011 13:04

- Flertallet i foreningen er enige om, at det er en god idé, fordi det vil kunne hjælpe os økonomisk, siger Marius Madsen, som er formand for fangerforeningen i Illoqqortoormiut om Morten Hilmers idé, som han kalder "Save a Bear". Kort sagt: Sælg din kvote til højestbydende og skån samtidig bjørnens liv.

Men Marius Madsen gør samtidig opmærksom på, at der for tiden er så mange isbjørne i området, at de dagligt bevæger sig ind til byen. Hvad det betyder for idéen, har de i foreningen ikke taget stilling til endnu.

I Inatsisartuts Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalg er man også positiv over for idéen. Næstformand, Juliane Henningsen fra IA, synes det er et spændende oplæg, som hun umiddelbart tror godt kan realiseres: - Jeg tror ikke, der er ulemper ved det, hvis man kan få det til at gå op i en højere enhed, hvor det er fangernes interesser, der kommer i første række og ikke dyreværnsorganisationers interesser.

Juliane Henningsen hæfter sig nemlig ved, at idémanden Morten Hilmer foreslår, at fangerne også sælger deres kvoter til fx dyreværnsorganisationer som Greenpeace. Og lige den del af idéen er ikke noget, der huer hende. Så de etiske retningslinier er en forudsætning, mener hun:

- Det er derfor, at dette forslag skal debatteres grundigt, også i fangerorganisationen. For det kan jo ende med, at vi får solgt hele vores kvote til Greenpeace.

Juliane Henningsen påpeger også, at det først skal undersøges, hvor mange isbjørne der faktisk er, før man giver grønt lys. Men hun tror godt, man kan lovgive sig uden om et evt. problem med at bestanden vokser sig for stor, hvis idéen bliver til virkelighed.

- Man kan også lave det sådan, at ud af de 35 isbjørne der nu er til rådighed, kan man måske vælge 15 fra at sælge. Det er jo en oplagt diskussion i fiskeri- og fangstudvalget, så den vil vi tage op, slutter Juliane Henningsen.