Løsladte amerikanske fanger lander i USA

Fly med tre amerikanske statsborgere, der har tilbragt længere tid i russiske fængsler, er landet i USA.
Skrevet af Ritzau
02. august 2024 09:16

Rusland har i går løsladt den amerikanske journalist Evan Gershkovich og eks-marinesoldaten Paul Whelan i en omfattende fangeudveksling med USA.

De to amerikanere, som var idømt lange fængselsstraffe for spionage i Rusland, landede her til morgen i USA-

Det skriver Reuters.

I USA tog blandt andre præsident Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris imod dem.

- Det føles vidunderligt. Længe undervejs. Jeg var helt overbevist om, at vi kunne gennemføre det. Jeg mente det, da jeg sagde, at alliancer gør en forskel, udtalte Joe Biden.

De tre amerikanske fanger var en del af en fangeudveksling mellem syv forskellige lande, som fandt sted torsdag i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Tyrkiet var mægler i udvekslingen, der involverer 24 fanger og to børn. De blev løsladt fra fængsler i USA, Norge, Tyskland, Polen, Slovenien, Rusland og Belarus.

Flere medier kalder det "den største fangeudveksling siden den kolde krig".

Begge var fængslet i Rusland på grund af anklager om spionage. USA var dog uenig i disse anklager og anså de to som værende uretmæssigt tilbageholdt.

I Rusland blev otte hjemvendte fanger også modtaget af den russiske præsident Putin. Blandt de russiske frigivne fanger er blandt andre en russisk spion, som har udgivet sig for at være en brasiliansk forsker. Han blev anholdt i Norge i oktober 2022.