Lodspligt skal øge sikkerheden til søs

Krydstogtskibe og andre større skibe med over 250 passagerer, der besejler Grønlands nordligste dele eller Østgrønland, skal fremover have såkaldte lodser ombord.
Foto © : KNR/Sigvard Thørring
Skrevet af Kathrine Kruse
19. september 2014 08:08

Det fremgår af Naalakkersuisuts forslag om, at Grønland skal tiltræde dele af den danske lodslov.

Forslaget er en del af en samlet lovpakke, der har til formål, at skærpe reglerne om søsikkerhed i arktiske farvande:

- Et af tiltagene er lodspligten for skibe, der har over 250 passager ombord. Der vil man i fremtiden kræve lods ombord, som skal være uddannede lodser, der skal være ombord på de skibe, siger medlemmet af Naalakkersuisut for sundhed og infrastruktur, Steen Lynge.

Skal have uddannet lods ombord
Fremover vil det så betyde, at krydstogtskibe med over 250 passager, skal have en uddannet lods ombord, når skibene besejler Grønlands nordlige og østlige dele:

- Det er for at øge sikkerheden til søs. Det er jo ikke nogen nyhed, at Grønland får skibe med turister ombord i den størrelse. Vi skal træffe de foranstaltninger, der øger søsikkerheden så risikoen minimeres mest muligt. Fordi, sker der et uheld vil det betyde,at turistbranchen vil blive ødelagt. Og det er for at undgå den risiko, siger Steen Lynge.

Men koordineringen af lodsningerne, vil i første omgang blive varetaget af det statsejede Dan Pilot, der står for forsyningspligten af lodser i Danmark:
- Men fremadrettet, så vil Grønland selv få mulighed for, at skabe uddannelse eller skabe virksomheder, der skal løse den slags opgaver, siger Steen Lynge.