Lille stigning af indhandlede hellefisk i Diskobugten

Fiskere i Ilulissat blev overrasket over store fald i indhandling af hellefisk sidste år. Men i år er der en lille stigning som vækker håb hos fiskerne.

2016 var et en god år for fiskere i Diskobugten. Der blev nemlig indhandlet 10.000 tons hellefisk, men året efter faldt indhandlingen med over 40 procent.

Og det har chokeret fiskerne, siger formanden for fisker og fangerforeningen i Ilulissat.

- Der var stort fald sidste år. Det gav os et stort chok, siger Niels-Kristian Vetterlain, der formand for foreningen af hellefiskefiskere og fangere i Ilulissat.

Men i år der en lille stigning i indhandlingen på 900 tons i forhold til sidste år.

Det kan skyldes flere ting Niels-Kristian Vetterlain.

- Der er tydeligvis sket en stor stigning af fiskeriet, mens der er havis. De fiskede nemlig, mens der var is helt til maj i år. Og fiskene blev halet op hurtigt, sammenlignet med de første år.

Kan skyldes den varme strøm

Fiskerne mener blandt andet, at sidste års lave bestand af hellefisk skyldes varme havstrømme. Og torskene har også været sværere at fiske i år sammenlignet med de tidligere år, siger Vetterlain.

- Særligt her ved Ilulissat. Fiskerne siger, at de blandt andet oplever, at torskene ikke vil bide på. Så derfor regner jeg med, at den varme strøm er ved at flytte sig til et andet sted.

Indhandlede hellefisk de sidste par år.

 

En anden årsag kan være, at fiskerne har fanget flere lodder, mens de indhandlede hellefisk i år, og de derfor har haft bedre madding.

- Det har måske også haft effekt. Vi kan naturligvis ikke sige med sikkerhed, hvad det skyldes. Men jeg tror, at det kan være nogle af årsagerne.

Sidste år gik det kystnære hellefiskefiskeri til bage med 40 procent i Disko-regionen. Ifølge Grønlands Naturinstitut skyldes tilbagegangen formentlig overfiskeri.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt