Ligestillingsråd vælger at vente

Selvom indkomstforskellene mellem mænd og kvinder er himmelråbende høje i disse år, har Ligestillingsrådet lagt hænderne i skødet. Og sådan har de siddet i de sidste 10 måneder.
08. februar 2011 11:12

Ligestillingsrådet sætter nemlig deres lid til at Skatte- og Velfærdskommissionen arbejdet.

For en uges tid siden offentliggjorde Grønlands Statistik tal fra 2009, der viser, at mænd havde en gennemsnitlig indkomst, der var cirka 33 procent højere end kvindernes. Sidste år lød tallet på 40 procent.

I slutningen af marts sidste år lovede Ligstillingsrådets formand Poul Hansen at undersøge, hvad årsagen er til de store indkomstforskelle mellem kønnene. For statistikken tager hverken højde for erhverv eller antal arbejdstimer. Og det er derfor umuligt at udlede, hvad forskellen skyldes.

Men siden er der intet sket fra Ligestillingsrådets side. Det forklarer Poul Hansen således:

- Vi fik at vide at Ruth Heilmann ville få Skatte- og Velfærdskommissionen til at undersøge det. Så ligger det jo næsten på sin plads at vi skal vente på de tal, som kommissionen fremkommer med.

Skatte- og Velfærdskommissionen er sat i verden for at komme med forslag til, hvordan indkomstforskelle generelt i samfundet kan udjævnes og ikke for at kigge specifikt på forskelle mellem kønnene. Men både Siumuts Ruth Heilmann og Poul Hansen forventer altså, at kommissionen også tager kønsproblematikken under behandling.

Kommissionens endelige rapport bliver offentliggjort den 9. marts. Og før rådet har den i hænde, vil det ikke foretage sig noget, siger Poul Hansen.

- Vi vil først have nogle fakta, og så vil vi indkalde en fagkyndig på området, for vi vil gerne vide hvorfor, der er en sådan lønforskel.

Ifølge formanden vil den fagkyndige deltage i Ligestillingsrådets næste møde i april.

Rådet har dog allerede nu et par bud på, hvorfor indkomstforskellen er så stor. Udover bestemte slags tillæg, der oftest tilfalder det mandlige køn, er mandsdominerede fag som byggeri og fiskeri en del af forklaringen, mener de:

- Boligbyggeri er i stort omfang de seneste år, hvor der har været masser af boligbyggeri især i Nuuk… og gættet os frem til at det nok var muligt, at det er derfor der er opstået så stor forskel i indkomsten.